Zit u met vragen over klimaatbeheersing? Dan vindt u wellicht het antwoord in een van onze veelgestelde vragen hieronder.
Airconditioning regelt de staat van de binnenlucht, zoals thuis of op kantoor. Airco koelt of verwarmt de lucht, maar zorgt ook dat die ontvochtigd en gefilterd wordt. De airconditioner is het apparaat dat voor al deze processen instaat.
De zomers worden steeds warmer. Airco is tegenwoordig dus geen overbodige luxe meer. Met een degelijk airco-systeem komt u ook de warme maanden comfortabel door. Moderne huizen moeten trouwens voldoen aan strenge isolatievereisten. Daardoor kan de warmte die u in de winter hebt gecreëerd vaak niet meer ontsnappen. Met airco lost u dit probleem gemakkelijk op! Bovendien is airco ook een lucht-luchtwarmtepomp. U kan er in de winter dus ook mee bijverwarmen.
Neen. Microben hebben nooit airconditioning nodig gehad om van de ene op de andere persoon over te gaan. Airco-toestellen verhogen dus niet het risico om microben over te brengen maar beschikken daarentegen over filters die de vervuilde lucht filteren. Sommige systemen beschikken zelfs over filters die tabaksrook, ziektekiemen, huismijt en pollen verwijderen uit de lucht. Wat keelontstekingen betreft, zijn de toestellen speciaal ontworpen om tocht te vermijden. Gebruik uw airco wel op een verantwoordelijke manier. Bij een hittegolf, bijvoorbeeld, creëert u best geen al te groot verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur. Beperk u tot een verschil van max 8°C.
Deze toestellen vermengen gekoelde of verwarmde lucht in de ruimte met de aanwezige lucht. Een systeem dat helemaal geen geluid maakt, bestaat dus (nog) niet. Maar de meeste toestellen op de markt voor residentieel gebruik zijn discreet en geluidsarm. Om u een idee te geven: 30dBA = fluisteren, 60dBA = stofzuiger. Er zijn al veel airco-/warmtepompsystemen op de markt die bij lage snelheid een geluidsniveau van amper 20 dBA bereiken!
Airconditioning was vroeger een luxe-artikel. Mede door de warme zomers is airco vandaag bijna standaard in auto's, winkels en kantoren. Dankzij moderne en innovatieve technologie ligt het elektriciteitsverbruik van airco-systemen tegenwoordig een heel stuk lager! U kan uw energiekosten bovendien beperken door buitenzonwering te plaatsen, ramen en deuren dicht te houden, en de instellingen van uw thermostaat aan te passen. Laat de filters van de airco ook regelmatig reinigen om uw elektriciteitsfactuur naar beneden te halen!
Een multi-splitsysteem bestaat uit meerdere binnendelen die verbonden zijn aan één buitendeel. Dit zorgt voor economische en installatietechnische voordelen. Omdat er maar één buitendeel geïnstalleerd moet worden, wordt uw buitengevel ook niet verstoord door meerdere apparaten. Het is bij dit systeem bovendien mogelijk om later een eventuele uitbreiding te realiseren.
De meeste airco's zijn leverbaar in een warmtepomp-uitvoering en kunnen dus zowel koelen als verwarmen. Zo bent u dus het hele jaar door verzekerd van een comfortabel binnenklimaat.
Aan de hand van een koellastberekening kunnen wij voor elke ruimte de benodigde koelcapaciteit berekenen. Factoren die wij hierin opnemen, zijn: Heeft de ruimte een plat dak? Heeft de ruimte veel ramen/glas? Is er binnen- en/of buitenzonwering? Zijn er in de ruimte veel warmtebronnen, zoals computers of verlichting? Zijn er veel mensen in de ruimte aanwezig? De vuistregel voor normale ruimten is 40 watt koelvermogen per kubieke meter.
Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van uw airco te beperken. Één daarvan is de toepassing van twee kleinere compressoren. Dat heeft als voordeel dat slechts één compressor wordt aangesproken als niet het hele koelvermogen nodig is. Pas als het volledige koelvermogen wordt gevraagd, zal ook de tweede compressor inschakelen. Hierdoor bespaart u tot 35% op uw verbruik. Aangezien er tweemaal een kleinere compressor gaat draaien, is de aanloopstroom ook lager dan bij een airconditioner met één grote compressor. Bijkomend voordeel is dat het maar zelden nodig is de elektrische installatie aan te passen. Wij kunnen veel modellen ook met invertertechniek leveren. Door het toerental van de compressor te regelen, kan de installatie zo efficiënt mogelijk werken. Zo bespaart u tot wel 70%! De techniek werkt net als de motor van een auto. Hoe hoger het toerental, hoe hoger het verbruik. Bij een laag toerental bespaart u dus energie!
Voor het binnendeel moet er de mogelijkheid zijn om de nodige elektra te installeren. Daarnaast moet het condenswater ook gemakkelijk af te voeren zijn. Ook het buitendeel moet op een goede plek worden geïnstalleerd: op het dak, aan de gevel, op het balkon … Het buitendeel moet ook voorzien worden van een elektrische voeding. Ten slotte worden beide delen door twee dunne leidingen met elkaar verbonden. Hiervoor moet er mogelijk een dakdoorvoer of een kleine wandboring plaatsvinden. Misschien lijkt het allemaal op een grote verbouwing, maar voor installateurs is het dagelijks werk. Zij beperken de hinder van de installatie met andere woorden tot een minimum!
Gaat u bouwen of renoveren? Laat dan al tijdens de werken een pre-airco-installatie plaatsen. Zo zijn de leidingen en kabels op voorhand al mooi weggewerkt en vermijd u achteraf nog kap- en breekwerk. Als u na de bouw of renovatie uw EPB-goedkeuring hebt ontvangen, weten we bij Airline perfect waar we uw airco moeten aansluiten.
Ja, met een omkeerbare warmtepomp kan u ook koelen in de zomer. Een airco en een lucht-luchtwarmtepomp is trouwens één en hetzelfde apparaat. Daarmee kan u dus ook zowel koelen als verwarmen.
Met een warmtepomp verbruikt u minstens 30% minder in vergelijking met verwarming op aardgas of stookolie. In verhouding tot een klassieke elektrische verwarming kan u zelfs tot 75% besparen! Uiteraard hangt de besparing af van uw huidige verwarmingssysteem.
Een warmtepomp heeft erg lage onderhoudskosten. Bij een lucht-water- of lucht-lucht-warmtepomp moet u er wel voor zorgen dat de aanzuiging gevrijwaard blijft door het verwijderen van stof, bladeren en dergelijke.
In tegenstelling tot oude warmtepompen, maken warmtepompen van tegenwoordig nog maar weinig geluid!
Een warmtepomp geeft geen verbrandingsgassen af. Een schoorsteen is niet nodig en u hoeft die dus ook niet meer te laten reinigen.
Sommige warmtepompen bieden ook passieve koeling. De warmte die in de winter uit de bodem onttrokken wordt en afgegeven wordt aan de vloerverwarming, wordt dan in de zomer uit de ruimte weggehaald en aan de bodem teruggegeven. De warmtepomp levert hierbij geen arbeid en verbruikt dus geen energie.
De ‘coefficient of performance’ (COP) geeft weer hoeveel stroom nodig is voor de geproduceerde koeling/verwarming. Een COP van 4,6 betekent dat er 4,6 kW koeling/verwarming is per 1 kW gebruikte elektriciteit. Hoe hoger de COP, hoe beter de energieprestatie van de warmtepomp.
Bewoners, huisdieren en planten produceren vocht dat in de binnenlucht blijft hangen. Als u kookt of poetst, komen er ook stoffen in de lucht vrij. Een goed ventilatiesysteem verdrijft al het vocht en schadelijke stoffen uit de lucht. Zo vermijdt u dat er zich vocht en bacteriën ophopen in uw binnenruimtes en voorkomt u ziektes en allergieën.
Een raam openzetten om uw huis te ventileren heeft weinig nut. Nadat u het raam weer hebt gesloten, beginnen stoffen en vocht zich alweer op te stapelen. Dit kan voor gezondheidsklachten zorgen. Met een ventilatiesysteem, daarentegen, bent u verzekerd van een constante verse luchttoevoer. Zowel in de zomer als in de winter.
Bij een goed geïsoleerd huis is het net extra belangrijk om te ventileren. Door de goede isolatie kan er geen lucht via spouwen of gaatjes binnendringen. Daarom moet u ervoor zorgen dat u uw woning op een andere manier ventileert en voorziet van luchtverversing.
Als u 24 uur per dag uw huis ventileert, verbruikt u minder energie. Een ventilatiesysteem voert vocht af. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Als u in de winter dus uw huis wilt verwarmen, verbruikt u minder verwarmingsenergie als u ook goed ventileert.
In uw ventilatiekanalen stapelen zich stof, vocht en bacteriën op. Daarom is het belangrijk om geregeld uw ventilatie te laten onderhouden. Doet u dat niet, dan heeft dat negatieve gevolgen voor uw ventilatie-installatie en voor uw gezondheid. Neem contact met ons op voor een onderhoudsschema op uw maat!
Stel uw vraag rechtstreeks aan ons