Verbruik airco: hoe berekenen en hoe beperken? - Airline airco

Verbruik airco

Verbruik airco: hoe berekenen en hoe beperken?

Een airco om je huis koel te houden op echt warme dagen is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. Maar je moet natuurlijk wel rekening houden met het extra energieverbruik. Is airco werkelijk zo’n energieverslinder als men beweert? Hieronder leggen we uit hoe je je verbruik berekent, lijsten we de factoren op die het verbruik van airco beïnvloeden én onthullen we enkele tips om je verbruik te beperken.

Verbruik airco berekenen

Factoren die airco-verbruik beïnvloeden

Hoe verbruik airco beperken?

Hoeveel kost airco laten plaatsen?

Is je airco-verbruik de investering waard?

Berekenen

Verbruik airco berekenen

 

Je airco-verbruik hangt af van heel wat factoren, die we verder toelichten. Hoeveel verbruikt airco eigenlijk? We geven je hier een indicatie, gebaseerd op gemiddelden:

1: Een airco verbruikt gemiddeld 1 kWh aan het stopcontact
2: De gemiddelde prijs per kWh in België is €0,25 (afhankelijk van je leverancier of contract)
3: In de zomer draait een airco gemiddeld 8 uur per dag, 40 dagen lang

De berekening van het gemiddelde gebruik::
Verbruik airco per uur: €0,25 x 1 kWh = €0,25
Verbruik airco per dag: €0,25 x 1 kWh x 8 uren = €2,00
Verbruik airco per jaar: €0,25 x 1 kWh x 320 uren = €80,00

Factoren

Deze factoren beïnvloeden je airco-verbruik

 

Zoals we al vermeldden, is de bovenstaande berekening gebaseerd op gemiddeldes. Hoeveel stroom verbruikt een airco? Dit hangt onder andere af van deze factoren.

Soort airco-installatie

Een mobiele airco is goedkoop in aankoop, maar verbruikt ontzettend veel meer dan een vast airco-systeem. Zeker de modernste airco’s, die bovendien ook lucht-luchtwarmtepompen zijn, werken heel energiezuinig.

Vermogen van uw airco

Het is belangrijk airco te laten plaatsen met een aangepast vermogen voor jouw specifieke situatie. Een airco met te weinig vermogen om je ruimtes te koelen, moet harder werken, verbruikt meer en gaat ook sneller stuk.

Wij berekenen vrijblijvend het vermogen van jouw ideale airco.

Energielabel en leeftijd van de airco

Deze twee factoren gaan hand in hand. Oudere airco’s werken minder efficiënt en verbruiken veel meer dan de modernste airco’s met energielabel A++ of A+++.

Grootte van de ruimte en het aantal ruimtes

Hoe groter je ruimte, hoe harder je airco moet werken om te koelen en hoe hoger je airco-verbruik. En natuurlijk speelt het aantal ruimtes dat je met airco wilt koelen een rol. Als je airco in meerdere ruimtes wilt, laat je best een multisplitsysteem installeren. Dan bepaal je zelf de mate van verkoeling per afzonderlijke ruimte.

Isolatie van je woning

Goede isolatie zorgt voor een constante binnentemperatuur. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe minder hard je airco moet koelen. En dan verbruikt ie ook minder.

Hoeveelheid lichtinval

Valt er veel licht binnen in je binnenruimtes? Dan loopt de temperatuur ook sneller terug op en gaat je airco harder moeten werken om de ruimte te koelen. Een slimme oplossing is om airco te combineren met goede zonwering.

Warmte van andere elektrische apparaten

Elektrische apparaten als je tv, radio en vaatwasser geven warmte af wanneer ze aan staan. Hoe meer apparaten er draaien, hoe warmer het wordt en hoe meer je airco verbruikt om te koelen.

Benieuwd naar het verbruik van een nieuwe airco in je woning? Vraag vrijblijvend advies aan Airline. Wij geven je graag een indicatie van het verbruik en bespreken de beste airco-opties voor jouw situatie.

 

Ik wil meer info over airco

Verbruik beperken

Verbruik airco beperken? Onze tips

 

Een efficiënte, moderne airco laten plaatsen die aangepast is aan je situatie is een goed begin. Maar daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je zelf kunt doen om je airco-verbruik te beperken. We geven enkele tips.

Tips

Ga voor airco met een groen energielabel

Airco-installaties met energielabel A++ of A+++ zijn iets duurder in aankoop, maar enorm energiezuinig. Daardoor heb je je investering ook sneller terugverdiend.

Kies airco met ingebouwde inverter

Airco met inverter-technologie berekent voortdurend de temperatuur in je ruimte en past zelf de mate van verkoeling of verwarming daarop aan. Het verbruik van zo’n airco ligt daardoor 30 tot 50% lager dan een traditioneel systeem.

Zorg voor het juiste airco-vermogen

Een airco met een te laag vermogen voor je ruimte moet harder werken en verbruikt dus meer. Kies dus een airco met een aangepast vermogen voor je binnenruimte(s). Wil je verschillende ruimtes tegelijkertijd koelen? Kies dan best meerdere airco’s in de vorm van split airco genoemd.

Wij helpen je graag berekenen hoeveel airco nodig is voor een optimaal verbruik.

De juiste temperatuurinstelling

Stel je airco niet op een te lage temperatuur in. Tussen de 21 en 25 graden is ideaal.

Combineer airco met ventilatie en zonwering

Geef je airco wat ademruimte. Er zijn namelijk verschillende manieren om je huis koel te houden. Zet ‘s avonds en ‘s nachts je ramen open voor verkoeling en laat je zonwering op tijd naar beneden om een groot deel van de warmte buiten te houden. Zo moet je airco minder hard werken en daalt je airco-verbruik.

Denk aan je airco-onderhoud

Een slecht onderhouden airco werkt niet optimaal en verbruikt dan ook meer. Zorg dus voor een regelmatig airco-onderhoud. Voor airco’s met meer dan 3 kg koelmiddel is dit trouwens verplicht.

Pro-tip: gebruik zonne-energie

Wil je je airco quasi gratis gebruiken? Sluit hem dan aan op je zonnepanelen. Op die manier verkoel je je ruimtes rechtstreeks met de opgewekte zonne-energie.

Heb je (nog) geen zonnepanelen? Ons zusterbedrijf Solarline maakt helemaal gratis en vrijblijvend een offerte voor je op.

 

Ik heb interesse in zonnepanelen

Kosten

Hoeveel kost airco laten plaatsen?

 

De plaatsingskosten van je airco hangen onder andere af van het type airco dat je laat installeren en van het aantal units. Een indicatie:

Vaste airco zonder buitenunit: €1200 à 3000

Vaste airco met buitenunit (split): €1500 à 3000

Per bijkomende binnenunit (multiplit): €800 à 1000

Wil je graag een nauwkeurige prijsbepaling van je airco-installatie? Vraag dan een vrijblijvende offerte. We bekijken samen welk type airco het meest geschikt is voor jouw woning of bedrijf.

 

Vraag je gratis offerte

Investering waard?

Is je airco-verbruik de investering waard?

 

Als je kiest voor een airco-systeem dat aangepast is aan je situatie, heb je je installatie snel terugverdiend. Een vaste airco verbruikt meer dan de helft minder dan een mobiele airco. Bovendien zorgt vaste airco ook voor een betere temperatuurregeling, heb je er geen lawaaihinder van en geniet je van constante gezonde luchttoevoer.

Kortom: de juiste airco is de investering meer dan waard.

Interesse in airco? Laat dan een persoonlijke offerte maken. Wij berekenen je benodigde vermogen en zorgen voor het type airco-installatie dat het best beantwoordt aan jouw behoeften.

 

Ontvang een gratis airco-offerte