Verbruik airco: hoe berekenen en hoe beperken? - Airline airco

Verbruik airco

Verbruik airco: hoe berekenen en hoe beperken?

Een airco om je huis koel te houden op echt warme dagen is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. Maar u moet natuurlijk wel rekening houden met het extra energieverbruik. Is airco werkelijk zo’n energieverslinder als men beweert? Hieronder leggen we uit hoe u uw verbruik berekent, lijsten we de factoren op die het verbruik van airco beïnvloeden én onthullen we enkele tips om uw verbruik te beperken.

Verbruik airco berekenen

Factoren die airco-verbruik beïnvloeden

Hoe verbruik airco beperken?

Hoeveel kost airco laten plaatsen?

Is uw airco-verbruik de investering waard?

Berekenen

Verbruik airco berekenen

 

Uw airco-verbruik hangt af van heel wat factoren, die we verder toelichten. Hoeveel verbruikt airco eigenlijk? We geven u hier wel al een indicatie, gebaseerd op gemiddelden:

1: Een airco verbruikt gemiddeld 1 kWh aan het stopcontact
2: De gemiddelde prijs per kWh in België is €0,25 (afhankelijk van uw leverancier of contract)
3: In de zomer draait een airco gemiddeld 8 uur per dag, 40 dagen lang

De berekening van het gemiddelde gebruik::
Verbruik airco per uur: €0,25 x 1 kWh = €0,25
Verbruik airco per dag: €0,25 x 1 kWh x 8 uren = €2,00
Verbruik airco per jaar: €0,25 x 1 kWh x 320 uren = €80,00

Factoren

Deze factoren beïnvloeden uw airco-verbruik

 

Zoals we al vermeldden, is de bovenstaande berekening gebaseerd op gemiddeldes. Hoeveel stroom verbruikt een airco? Dit hangt onder andere af van deze factoren.

Soort airco-installatie

Een mobiele airco is goedkoop in aankoop, maar verbruikt ontzettend veel meer dan een vast airco-systeem. Zeker de modernste airco’s, die bovendien ook lucht-luchtwarmtepompen zijn, werken heel energiezuinig.

Vermogen van uw airco

Het is belangrijk airco te laten plaatsen met een aangepast vermogen voor uw specifieke situatie. Een airco met te weinig vermogen om uw ruimtes te koelen, moet harder werken, verbruikt meer en gaat ook sneller stuk.

Wij berekenen vrijblijvend het vermogen van uw ideale airco.

Energielabel en leeftijd van de airco

Deze twee factoren gaan hand in hand. Oudere airco’s werken minder efficiënt en verbruiken veel meer dan de modernste airco’s met energielabel A++ of A+++.

Grootte van de ruimte en het aantal ruimtes

Hoe groter uw ruimte, hoe harder uw airco moet werken om te koelen en hoe hoger uw airco-verbruik. En natuurlijk speelt het aantal ruimtes dat u met airco wilt koelen een rol. Als u airco in meerdere ruimtes wilt, laat u best een multisplitsysteem installeren. Dan bepaaly u zelf de mate van verkoeling per afzonderlijke ruimte.

Isolatie van uw woning

Goede isolatie zorgt voor een constante binnentemperatuur. Hoe beter uw woning is geïsoleerd, hoe minder hard uw airco moet koelen. En dan verbruikt uw airco ook minder.

Hoeveelheid lichtinval

Valt er veel licht binnen in uw binnenruimtes? Dan loopt de temperatuur ook sneller terug op en gaat uw airco harder moeten werken om de ruimte te koelen. Een slimme oplossing is om uw airco te combineren met goede zonwering.

Warmte van andere elektrische apparaten

Elektrische apparaten als uw tv, radio en vaatwasser geven warmte af wanneer ze aan staan. Hoe meer apparaten er draaien, hoe warmer het wordt en hoe meer uw airco verbruikt om te koelen.

Benieuwd naar het verbruik van een nieuwe airco in uw woning? Vraag vrijblijvend advies aan Airline. Wij geven u graag een indicatie van het verbruik en bespreken de beste airco-opties voor uw situatie.

 

Ik wil meer info over airco

Verbruik beperken

Verbruik airco beperken? Onze tips

 

Een efficiënte, moderne airco laten plaatsen die aangepast is aan uw situatie is een goed begin. Maar daarnaast zijn er nog een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw airco-verbruik te beperken. We geven enkele tips.

Tips

Ga voor airco met een groen energielabel

Airco-installaties met energielabel A++ of A+++ zijn iets duurder in aankoop, maar enorm energiezuinig. Daardoor hebt u uw investering ook sneller terugverdiend.

Kies airco met ingebouwde inverter

Airco met inverter-technologie berekent voortdurend de temperatuur in uw ruimte en past zelf de mate van verkoeling of verwarming daarop aan. Het verbruik van zo’n airco ligt daardoor 30 tot 50% lager dan een traditioneel systeem.

Zorg voor het juiste airco-vermogen

Een airco met een te laag vermogen voor uw ruimte moet harder werken en verbruikt dus meer. Kies dus een airco met een aangepast vermogen voor uw binnenruimte(s). Wilt u verschillende ruimtes tegelijkertijd koelen? Kies dan best meerdere airco’s in de vorm van split airco genoemd.

Wij helpen u graag berekenen hoeveel airco nodig is voor een optimaal verbruik.

De juiste temperatuurinstelling

Stel uw airco niet op een te lage temperatuur in. Tussen de 21 en 25 graden is ideaal.

Combineer airco met ventilatie en zonwering

Geef uw airco wat ademruimte. Er zijn namelijk verschillende manieren om uw huis koel te houden. Zet ‘s avonds en ‘s nachts uw ramen open voor verkoeling en laat uw zonwering op tijd naar beneden om een groot deel van de warmte buiten te houden. Zo moet uw airco minder hard werken en daalt uw airco-verbruik.

Denk aan uw airco-onderhoud

Een slecht onderhouden airco werkt niet optimaal en verbruikt dan ook meer. Zorg dus voor een regelmatig airco-onderhoud. Voor airco’s met meer dan 3 kg koelmiddel is dit trouwens verplicht.

Pro-tip: gebruik zonne-energie

Wilt u uw airco quasi gratis gebruiken? Sluit hem dan aan op uw zonnepanelen. Op die manier verkoelt u uw ruimtes rechtstreeks met de opgewekte zonne-energie.

Hebt u (nog) geen zonnepanelen? Ons zusterbedrijf Solarline maakt helemaal gratis en vrijblijvend een offerte voor u op.

 

Ik heb interesse in zonnepanelen

Kosten

Hoeveel kost airco laten plaatsen?

 

De plaatsingskosten van uw airco hangen onder andere af van het type airco dat u laat installeren en van het aantal units. Een indicatie:

Vaste airco zonder buitenunit: €1200 à 3000

Vaste airco met buitenunit (split): €1500 à 3000

Per bijkomende binnenunit (multiplit): €800 à 1000

Wilt u graag een nauwkeurige prijsbepaling van uw airco-installatie? Vraag dan een vrijblijvende offerte. We bekijken samen welk type airco het meest geschikt is voor uw woning of bedrijf.

 

Vraag uw gratis offerte

Investering waard?

Is uw airco-verbruik de investering waard?

 

Als u kiest voor een airco-systeem dat aangepast is aan uw situatie, hebt u uw installatie snel terugverdiend. Een vaste airco verbruikt meer dan de helft minder dan een mobiele airco. Bovendien zorgt vaste airco ook voor een betere temperatuurregeling, hebt u er tot geen lawaaihinder van en geniet u van constante gezonde luchttoevoer.

Kortom: de juiste airco is de investering meer dan waard.

Interesse in airco? Laat dan een persoonlijke offerte maken. Wij berekenen uw benodigde vermogen en zorgen voor het type airco-installatie dat het best beantwoordt aan uw behoeften.

 

Ontvang een gratis airco-offerte