Wil je airco kopen? Dan koop je niet zomaar de eerste de beste airconditioning. Er zijn namelijk heel wat verschillen in de systemen. Hieronder vind je een overzicht van de airco mogelijkheden met prijzen, types, tips en advies.
De prijs van airco
Een overzicht van de gemiddelde prijs.
Handige airco-tips
Voor vóór en na je airco-aankoop
Verbruik airco
Hoe berekenen en hoe beperken?
Offerte op maat
Van je woning, verbruik en noden
Nuttige info rond airco kopen
In deze artikels vind je heel wat interessante info die je helpt om de juiste keuze te maken:
De beste plek voor airco en hoe verloopt de plaatsing?
Airco-offerte ontvangen? Hier moet je op letten
8 redenen om airco in plaats van centrale verwarming te plaatsen
Airco zelf plaatsen: wel of niet doen?
Airco kopen? Neem er dit overzicht bij
Airco geeft je het hele jaar door een zalige binnentemperatuur. Thuis, op kantoor, in je bedrijf of winkel. Wil je airco kopen? Dan zijn er een paar puntjes waar je even bij moet stilstaan. Er bestaan namelijk heel wat soorten en uitvoeringen. We geven je een handig overzicht.
Offerte ontvangen: waarop letten?
Airco kopen: de systemen
Er zijn verschillende soorten airco-systemen. Je kunt kiezen voor een airco zonder buitenunit of een airco met buitenunit. Het aantal buitenunits dat je nodig hebt hangt af van het aantal en de grootte van de ruimtes die je wilt koelen of verwarmen. Airline installeert enkel systemen mét buitenunits. We plaatsen geen monoblock airco’s, omdat deze niet het gewenste koelrendement bieden.
Split airco
Splitsystemen bestaan uit een binnen- en buitentoestel die verbonden zijn via leidingen in het plafond of de muur. Ze worden veel gebruikt in woningen, kantoren, winkels, restaurants, hotels en andere commerciële gebouwen. Splitsystemen zijn effectief in het koelen en verwarmen van één ruimte.
Multi split airco
Met een multi-split airco koel of verwarm je meerdere ruimtes tegelijk. Er worden meerdere binnenunits geplaatst en gekoppeld aan één centraal buitendeel. Tot wel 8 binnenunits kunnen gekoppeld worden. Elk van de binnenunits kan je apart instellen en bedienen, wat economische en installatietechnische voordelen oplevert. Het systeem vereist slechts één buitenunit, waardoor je buitengevel niet wordt verstoord en het systeem kan gemakkelijk worden uitgebreid in de toekomst.
VRF-systemen
VRF-airco (Variable Refrigerant Flow), ook wel centrale airco genoemd, is speciaal ontworpen voor de grootste en meest complexe gebouwen. Denk aan kantoren, restaurants, ziekenhuizen, winkels, musea en universiteiten. In deze gebouwen is het belangrijk dat zowel personeel als eventuele bezoekers, gasten of patiënten zich comfortabel voelen. Met een VRF-systeem kan je de temperatuur in elke ruimte of zone afzonderlijk instellen. Elke buitenunit kan maar liefst 32 binnenunits aansturen. Hierdoor blijven je energiekosten tot een minimum beperkt! De zones die geen klimatisering nodig hebben, blijven gewoon uitgeschakeld.
Airco kopen: de binnenunits
Het soort binnenunit(s) dat je laat plaatsen, hangt af van de ruimtes waarin ze komen. En van de beschikbare hoeveelheid ruimte.
Wandmodellen
Een wandmodel binnenunit kan je bijna overal aan de muur bevestigen. Ze nemen weinig plaats in beslag en zijn onopvallend in je interieur.
Vloermodellen
Een vloer-airco wordt op de vloer te worden geplaatst en blaast de lucht omhoog. Vloermodellen nemen door hun smalle formaat weinig vloerruimte in beslag. Ze zijn licht van gewicht en werken op een stille manier. Deze units zijn geschikt voor woonruimtes, kantoorruimtes en winkels.
Plafondonderbouw
Ideaal voor wie geen vals plafond heeft, en dus geen ruimte heeft voor een inbouwapparaat. De onderbouwapparaten zijn compact en gemakkelijk te installeren.
Plafondinbouw
Geschikt voor kantoorruimtes, winkels en restaurants. Dit soort airconditioning kan gemakkelijk weggewerkt worden in een vals plafond, waardoor het aan het zicht onttrokken wordt. Enkel het decoratiepaneel blijft zichtbaar.
Kanaalsystemen
Perfect om het klimaat van een grote ruimte of meerdere aaneensluitende ruimtes te beheersen. De afstand tussen luchtinlaat en luchtuitlaat is variabel dankzij de kanalen die op maat worden aangesloten.
Textielkanalen
Textielkanalen of airsocks zorgen voor gelijkmatige luchttransport en verdeling van warme en koele lucht. Zo vermijd je tocht en gezondheidsklachten op kantoor.
Welke airco kopen?
Welk type systeem en/of soort binnenunits is het meest geschikt voor jouw ruimtes? We bekijken het graag voor je. Neem vrijblijvend contact met ons op en we maken een offerte met advies op maat voor je op.
Prijsindicatie voor airco
Aangezien er heel wat verschillende opstellingen van airco mogelijk zijn, is het moeilijk om een exact prijskaartje erop te plakken. De kosten van je airco hangen onder andere af van het type airco dat je wil kopen, het aantal ruimtes dat je wil voorzien van airco, en de capaciteit die jij nodig hebt. Bovendien zorgen wij steeds voor een airco-systeem op maat. We geven je wel al graag een prijsindicatie mee.
Wil je airco kopen voor je slaapkamer? Dan ben je al gesteld vanaf 1400 à 1500 euro. Voor een airco in je woonkamer zit je gemiddeld rond de 2500 euro. Wij berekenen graag de capaciteit en het type airco dat je nodig hebt. Op basis daarvan maken wij een vrijblijvende offerte op maat van jouw situatie.
Waarop letten bij offerte?
Heb je offerte voor airco laten maken bij een airco-installateur? Dan zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Zo moet je vooraleerst checken of de installateur een erkend airco-installateur is. Dit is belangrijk om achteraf gedoe rond garantie te vermijden in geval van schade of onderhoud. Daarnaast moet je ook rekening houden met het vermogen van de aangeboden airco, het verbruik, en of de installatiekosten al dan niet inbegrepen zijn in de prijs.
In ons artikel ontdek je alles waarop je moet letten bij een airco-offerte.
Wat zeggen onze klanten?
“Puik en zuiver werk”
Mogen wij jullie bij deze bedanken voor de goede zorg die jullie beide werknemers besteed hebben aan het plaatsen van onze airco’s. Zij hebben puik en zuiver werk afgeleverd, dat mag ook gezegd worden hé. – Freddy H. uit Hasselt
“Een pluim voor de verkoop én techniekers!”
Bedankt voor de geleverde werken, we raden iedereen jullie firma aan!
Het werk werd snel, efficiënt en proper afgeleverd.
Daar de werken in 2017 (zonnepanelen en airco) zo goed mee gevallen waren, hebben we onlangs de 2de airco bijgeplaatst….
Bedankt en vooral een pluim voor de verkoop en de techniekers!
Blijf zo verder doen!!! – Dirk G. uit Diepenbeek
Airco kopen: hoe verloopt de installatie?
Laat je airco plaatsen door onze professionals? Wel, dan volg je deze 3 stappen en je profiteert snel van alle comfort!
Offerte op maat
We maken een vrijblijvende offerte op maat. Met de prijs inclusief installatie en ons advies. Indien nodig, komen we ter plaatse bekijken wat de beste plek is voor je airco-apparaten.
Goedkeuring offerte
Ga je akkoord met de offerte? Dan plannen wij zo snel mogelijk de plaatsing van je airco-systeem in.
Plaatsing airco
Op de afgesproken datum komen onze ervaren installateurs je airco plaatsen. Ze testen uitvoerig en laten alles netjes achter. Zo kan jij meteen genieten van de ideale temperatuur. Het hele jaar lang.
Enkele veelgestelde vragen over airco (FAQ)
Verbruikt airco veel stroom?
Dankzij moderne en innovatieve technologie ligt het elektriciteitsverbruik van airco-systemen tegenwoordig een heel stuk lager dan vroeger. Je kan je energiekosten bovendien beperken door buitenzonwering te plaatsen, ramen en deuren dicht te houden, en de instellingen van je thermostaat aan te passen. Een correct en regelmatig onderhoud van je airco helpt ook om de kosten mee te beperken.
Maakt airco lawaai?
De meeste toestellen op de markt voor residentieel gebruik zijn discreet en geluidsarm. Om je een idee te geven: 30dBA = fluisteren, 60dBA = stofzuiger. Er zijn al veel airco’s op de markt die bij lage snelheid een geluidsniveau van amper 20 dBA bereiken.
Word ik ziek door airco?
Airco’s hebben filters die de vervuilde lucht zuiveren. Sommige systemen hebben zelfs filters die tabaksrook, ziektekiemen, huismijt en pollen verwijderen uit de lucht. Wat keelontstekingen betreft, zijn de toestellen speciaal ontworpen om tocht te vermijden. Gebruik je airco wel op een verantwoordelijke manier. Bij een hittegolf, bijvoorbeeld, creëer je best geen al te groot verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur. Beperk het verschil tot max 8°C.