Wat kost een warmtepomp? - Airline Klimaatbeheersing Lommel, Limburg

Wat kost een warmtepomp?

Wat is de prijs van een warmtepomp?

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk en kostenbesparend alternatief voor je klassieke verwarmingsinstallatie op aardgas of stookolie. Maar hoeveel kan een warmtepomp kosten? Wel, dat hangt af van een aantal verschillende factoren. Hieronder geven wij je alvast enkele indicaties.

Deze factoren bepalen
de prijs van een warmtepomp

De prijs van een warmtepomp wordt door een aantal elementen bepaald. Zo kijken we bij de installatie van warmtepompen naar de capaciteit die de klant nodig heeft. Is het één enkele ruimte in een woning die moet verwarmd worden? Of meerdere ruimtes? Of misschien een groot kantorencomplex?

 

Nadat de benodigde capaciteit is berekend, bepalen we welk soort warmtepomp en welke opstelling de beste opties zijn. Heb je bijvoorbeeld een lucht-luchtwarmtepomp nodig, of een lucht-waterwarmtepomp? En is in je woning of bedrijf een splitsysteem met één binnenunit genoeg? Of moet er een multisplitsysteem komen waarbij meerdere binnenunits worden geïnstalleerd?

Een derde factor die invloed heeft op de kosten van je warmtepomp is het merk dat geplaatst wordt.

Prijsindicatie voor warmtepompen

Zoals hierboven uitgelegd, heeft de prijs van een warmtepompinstallatie te maken met een aantal factoren. Je kan je intussen wel al op de volgende prijsindicaties baseren.

Lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verhit de lucht in de binnenruimte. Voor je slaapkamer heb je al een warmtepomp vanaf 1200 euro. Naargelang benodigde capaciteit, het aantal ruimtes dat je wil verwarmen, en het merk kunnen de prijzen sterk verschillen. Om je woonkamer en 3 slaapkamers te verwarmen, zit je gemiddeld aan 7000 euro.

Lucht-waterwarmtepomp

Als de warmte uit de lucht wordt gehaald en gebruikt om het water in de verwarmingsinstallatie te verhitten, spreken we over een lucht-waterwarmtepomp. De prijs van dit soort pomp begint vanaf 7500 euro en kan afhankelijk van opstelling en merk, gaan tot 15.000 euro. De gemiddelde prijs zit rond de 7850 euro.

Geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp, of grond-waterwarmtepomp, is duurder dan de andere soorten warmtepompen. Er moeten namelijk diepe grondboringen plaatsvinden om de aardwarmte te kunnen bereiken. Prijzen gaan van 10.000 tot 20.000 euro. Voor gemiddeld 17.370 euro heb je al een degelijke installatie.

Premies voor warmtepompen

Een warmtepomp is een goede investering die zichzelf snel terugbetaalt. Tot eind 2023 heeft de federale overheid de btw op een warmtepomp verlaagd naar 6%. Daarbij biedt ook de Vlaamse Overheid subsidies voor wie een warmtepomp laat plaatsen.

 

Overzicht premies voor warmtepompen