Onderhoud airco: waarom belangrijk en wanneer verplicht? - Airline

Onderhoud airco: waarom belangrijk en wanneer verplicht?

Meer en meer gezinnen profiteren van het comfort van airco. Dat is alleen maar logisch: in de zomer zorgt airco voor aangename verkoeling, en met de warmtepomp in je airco kan je in de winter goedkoop bijverwarmen. Maar om van de maximale prestaties van je installatie te kunnen blijven genieten, is onderhoud van je airco een must. En in sommige gevallen zelfs verplicht.

Nu, waarom is onderhoud van airco zo belangrijk? En wanneer is het een verplichting? We leggen het uit in dit artikel.

Onderhoud airco zorgt voor maximale prestaties

Als je ten volle wilt blijven profiteren van de perfecte temperatuur in je woning, moet je je airco regelmatig onderhouden. Een goed onderhouden airco blijft namelijk maximaal presteren.

Met onderhoud voorkom je hoge verbruikskosten

Een airco die niet of slecht onderhouden is, moet meer moeite doen om dezelfde resultaten te geven. En dan verbruikt ie dus meer stroom. Wil je je energiekosten drukken? Dan is het belangrijk dat je op tijd het onderhoud van je airco laat uitvoeren, of zelf uitvoert.

Lees meer over het verbruik van airco

onderhoud airco belangrijk airline

Onderhoud airco verlengt de levensduur van je systeem

Dit gaat hand in hand met de maximale prestaties. Een slecht onderhouden airco verslijt rapper en gaat dan minder lang mee. Als je investeert in kwalitatieve airco, wil je daar ook het meest uit halen. Laat je airco dus onderhouden en je geniet er heel wat jaren van.

Hoe weet je of je airco onderhoud nodig heeft?

Ook al is verplicht onderhoud niet nodig, toch adviseren we je om je airco minstens één keer per jaar een basis onderhoudsbeurt te geven. Deze symptomen wijzen erop dat je airco een onderhoud nodig heeft:

  • Je airco maakt meer lawaai dan gewoonlijk
  • Je airco koelt of verwarmt minder goed
  • Je ziet je energiekosten stijgen

Tijd voor een onderhoud? Geef ons een seintje!

 

Vraag onderhoud airco aan

Welk onderhoud kan je zelf doen?

prestaties levensduur airco

Er zijn enkele dingen die je gemakkelijk zelf kunt doen om je airco af en toe te onderhouden. Maak een paar keer per seizoen je binnenunit schoon. Reinig ook de filters. Dat doe je door ze eruit te halen, af te stoffen en vervolgens af te spoelen met lauw water. Laat ze ten slotte goed drogen en plaats ze dan gewoon terug in de binnenunit. Op deze manier behoud je de beste prestaties van je airco én zorg je ervoor dat de lucht in je binnenruimtes gezond blijft.

Lees ook: Airco zelf plaatsen, wel of niet doen?

Wanneer is onderhoud verplicht?

Om te achterhalen of je airco verplicht onderhouden moet worden, moet je checken hoeveel koelmiddel jouw installatie kan bevatten. Dat vind je snel terug op de buitenunit. Heeft je airco minder dan 7,4 kg koelmiddel? Dan is onderhoud niet verplicht. Daarnaast gelden ook de CO2-equivalent (CO2eq). Dit is een maat die aangeeft hoeveel een installatie “bijdraagt” aan de opwarming van de aarde. Dit zijn de regels voor een airco-systeem:

  • Tussen 5 ton CO2eq en 50 ton CO2eq: onderhoud is jaarlijks verplicht
  • Tussen 50 ton CO2eq en 500 ton CO2eq: onderhoud is halfjaarlijks verplicht
  • Meer dan 500 ton CO2eq: onderhoud is elke 3 maanden verplicht

 

Let op: een verplicht onderhoud mag je enkel laten uitvoeren door een erkend airco-installateur!

Heb je (verplicht) onderhoud nodig voor jouw airco? Wij helpen je graag om de optimale werking van je installatie te behouden. Geef ons een seintje en wij stellen een onderhoudsplan op maat van je airco en woning op.

 

Vraag onderhoud airco aan