Maakt een warmtepomp lawaai? En 7 andere vragen beantwoord - Airline BV

Maakt een warmtepomp lawaai? Deze en 7 andere vragen beantwoord

Warmtepompen zijn een populaire keuze voor mensen die een duurzamer en energiezuiniger alternatief voor traditionele verwarmingssystemen willen. Maar bij hun zoektocht naar een warmtepomp steken er heel wat vragen de kop op. Voorbeelden zijn: “maakt een warmtepomp lawaai?” en “is een warmtepomp wel zuiniger dan een gasketel?”. Hieronder beantwoorden we deze en 6 andere veelgestelde vragen (of geruchten) rond warmtepompen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

1. Is een warmtepomp energiezuiniger dan een stookolie- of gasketel?

Ja, warmtepompen zijn zuiniger dan traditionele verwarmingsketels. Ze halen warmte uit hernieuwbare bronnen, zoals de buitenlucht, grondwater of de bodem. Ze zijn dus niet alleen energiezuinig, maar ook milieuvriendelijk.

2. Is een warmtepomp duurder dan een stookolie- of gasketel?

Aanvankelijk wel. Maar op de lange termijn is een warmtepomp juist kostenbesparend. Warmtepompen verbruiken minder energie dan een traditionele ketel en hebben dus een hoger rendement? Je maandelijkse energiefactuur daalt met andere woorden aanzienlijk. Heb je zonnepanelen? Dan verbruik je overdag je zelfopgewekte elektriciteit om je warmtepomp aan te drijven.

3. Verwarmt een warmtepomp voldoende als het koud is?

Warmtepompen zijn ontworpen om je hele woning te kunnen verwarmen. Ze circuleren warme lucht door leidingen en blazen deze in je binnenruimte uit. Dit werkt zelfs bij extreem koude buitentemperaturen heel goed. Met een multisplitsysteem kan je zelfs verschillende temperaturen per ruimte instellen. Zorg er wel voor dat je de juiste capaciteit van warmtepomp kiest voor jouw noden.

 

Vraag vrijblijvende offerte

4. Zijn warmtepompen duur in onderhoud?

De kosten van een onderhoud voor een warmtepomp zijn vergelijkbaar met die voor een klassieke ketel. Hoe beter je je warmtepomp laat onderhouden, hoe langer je profiteert van de voordelen. En hoe minder risico je loopt op schade of defecten.

Lees meer over het onderhoud van warmtepompen

is onderhoud warmtepomp duur? foto van rekenmachine op smartphone

5. Gaat een warmtepomp wel lang mee?

Op voorwaarde dat je je warmtepomp op de juiste momenten laat onderhouden, gaat hij gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. Sommige toestellen kunnen zelfs tot 30 jaar effectief werken.

6. Is een warmtepomp geschikt voor elke woning?

Warmtepompen zijn geschikt voor verschillende soorten woningen. Of jij een warmtepomp kunt laten plaatsen, hangt af van een aantal factoren. Hoe groot is je woning? Wat is het isolatieniveau in je woning? En is er buiten genoeg ruimte beschikbaar om een buitenunit te plaatsen?

Heb je interesse in een warmtepomp, maar weet je niet of je woning geschikt is? Laat je dan adviseren door een professionele installateur.

 

Krijg gratis advies

7. Kan een warmtepomp ook koelen?

Ja, warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen. Ze hebben een omkeerbare cyclus waarmee ze warmte uit de binnenlucht kunnen halen tijdens de zomer en die naar buiten afvoeren voor verkoeling. In de winter wordt de cyclus omgekeerd. Dan halen ze warmte uit de buitenlucht om daarmee vervolgens je binnenruimte te verwarmen.

maakt een warmtepomp lawaai? foto van mediterende vrouw

8. Tot slot: maakt een warmtepomp lawaai?

Heb je schrik dat je kwade buren krijgt omdat een warmtepomp lawaai zou maken? Of dat je zelf horendol wordt van het geluid? Maak je geen zorgen. Een moderne warmtepomp werkt fluisterstil. Je kunt het geluidsniveau vergelijken met dat van een moderne koelkast of afwasmachine. Je warmtepomp maakt met andere woorden veel minder geluid dan een traditionele verwarming.

Wil je graag van het comfort (en de stilte) van een warmtepomp genieten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij bekijken de mogelijkheden voor een warmtepomp op maat van je woning.