Airco’s / lucht-luchtwarmtepompen regelen niet enkel de binnentemperatuur van je ruimtes. Ze doen veel meer dan dat. Hoe werkt een airco eigenlijk? Hieronder leggen we de werking uit.
De koelfunctie van airconditioning werkt als volgt.
Overtollige kamerwarmte wordt geabsorbeerd door een koelvloeistof die zich in een gesloten circuit in het systeem bevindt. Als het koelmiddel in het binnendeel de kamerwarmte geabsorbeerd heeft, verdampt het. Het gas wordt door smalle, koperen buizen naar een buitendeel geleid dat de warmte vrijgeeft aan de buitenlucht. Het gas wordt opnieuw omgezet in een koele vloeistof en vloeit terug naar het binnendeel waar het de kamerlucht afkoelt. Deze cyclus wordt herhaald tot de vooropgestelde temperatuur bereikt is.
Een airco is tegelijkertijd een lucht-luchtwarmtepomp. Als je je ruimte wilt verwarmen, wordt het koelproces omgekeerd. De warmtepomp haalt “vrije” warmte uit de buitenlucht en brengt die naar binnen. In het geval van hyperheating-apparaten kan dit zelfs bij temperaturen tot -15°C!
Met airco-toestellen koel én verwarm je het hele jaar door. Zo bespaar je op energie én kosten!
Ontdek hoeveel je airco verbruikt en hoe je dat verbruik beperkt.
Een te vochtige binnenlucht brengt longontstekingen teweeg. Is de binnenlucht te droog? Dan loop je het risico op keelpijn en keelontstekingen. Moderne airco-installaties voorkomen deze problemen en houden de ideale luchtvochtigheid van 40% à 60% binnenshuis perfect op peil.
Een goede airconditioning filtert stof, pollen, bacteriën en vuiltjes uit de lucht. Zo adem je binnen steeds gezonde lucht in.
Niet alleen leuk om bij je thuis gefilterde lucht in te ademen. Ook op de werkvloer heeft dit zijn voordelen: werknemers werken efficiënter door meer zuurstof in de lucht en worden minder snel ziek.
Dankzij de gelijke luchtverdeling en luchtsnelheid waar een airco voor zorgt, vermijd je tocht. Want van een stijve nek en pijnlijke schouders wordt niemand blij.
Let tijdens de installatie van je airco wel op waar je deze plaatst. In dit artikel ontdek je wat de beste plek voor je airco is.
Je bedient je airco-units gemakkelijk met een centraal bedieningspaneel, of met een afstandsbediening. Zo selecteer je voor elke ruimte de temperatuur die voor jou het meest comfortabel is.
Ben je vergeten je systeem uit te schakelen bij het verlaten van je woning? Dat is helemaal geen probleem! Dankzij gebruiksvriendelijke apps bedien je airco/warmtepomp vanop afstand met je smartphone of tablet.
Oude airco’s maakten nogal wat lawaai. Maar met een modern airco-apparaat is dit probleem volledig van de baan. Ze zijn zo stil dat je een speld kunt horen vallen. Op die manier geniet je van de stilte in huis, of kan je je volledig focussen op je werk.
Lees ook deze 15 misverstanden over airco.
Lees meer over de verschillende soorten airco-opstellingen en -binnenunits