Hoe werkt een warmtepomp? - Airline Klimaatbeheersing, Lommel

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp produceert 75% van de benodigde energie zelf. Amper 25% komt dus van aardgas of elektriciteit. Daardoor zijn warmtepompen een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarming. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen die elk de warmte-energie uit andere bronnen halen: water, lucht, of de grond. De verschillende types werken allemaal volgens dezelfde cyclus, zoals hieronder geïllustreerd.

  1. Een verdamper verdampt het warmtedragend medium (of koelmiddel) op lage druk en neemt warmte op vanuit de warmtebron.
  2. Een compressor zuigt de gassen uit de verdamper en drukt ze samen waardoor de druk en temperatuur stijgen.
  3. Een condensor zet de gassen onder hoge druk om in condens en geeft de warmte van de gassen af aan het water in je verwarmingsinstallatie of aan de lucht in je binnenruimtes.
  4. Een ontspanner maakt de cyclus rond en brengt het koelmiddel terug van een hoge naar een lage druk.

 

airline airco werking warmtepomp

Hoe werkt een lucht-luchtwarmtepomp?

Een lucht-luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en brengt deze via binnenunits de woning in. Dit proces wordt door hetzelfde systeem omgekeerd om als airco te fungeren.

Lees ook: Warmtepomp of airco: wat is het verschil?

Hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp?

Een lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en leidt deze via een watercircuit naar een warmteafgiftesysteem. Het kan ook sanitair water verwarmen. Een lucht-waterwarmtepomp is relatief gemakkelijk te plaatsen, waardoor de installatiekosten lager zijn dan bij geothermische of water-waterwarmtepompen.

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Een geothermische warmtepomp (of grond-waterwarmtepomp) haalt warmte uit de aardbodem via een horizontaal captatienet of verticale boringen. Deze warmte wordt gebruikt om water voor je centrale verwarmingssysteem op te warmen.