15 misverstanden over airco - Airline-airco.be

Deze 15 misverstanden over airco helpen we de wereld uit

15 misverstanden over airco


Er doen heel wat verhaaltjes over airco de ronde. Sommige waren vroeger misschien waar, maar een heel aantal geruchten over airco zijn vandaag de dag compleet ongegrond. Graag onderscheiden we voor jou de feiten van de verzinsels. Hieronder helpen we 15 misverstanden over airco de wereld uit.

  1. Airco maakt lawaai

Dat was vroeger het geval bij oudere modellen. Moderne airco’s – zeker die van kwaliteitsmerken – werken bijna onhoorbaar. En belangrijk om te weten als je buren hebt: dat geldt zowel voor de binnen- als de buitenunits.

Wil je airco plaatsen? Let dan goed op de technische details van de apparaten. Elke 3 dB(A) is een verdubbeling van het geluidsniveau. Een airco-installatie van 28 dB(A) maakt dus twee keer zoveel geluid als een installatie van 25 dB(A).

 

  1. Airco gebruik je alleen in de zomer

Wie airco in de auto heeft, weet het al lang: airco is comfort, het hele jaar door. Moderne aircosystemen zijn echte ’luchtbehandelaars’. Ze produceren niet alleen koude lucht. Airco’s ontvochtigen, filteren en verversen de binnenlucht. En dankzij de warmtepompfunctie verwarmen ze je binnenruimte. Ook in de winter dus erg prettig.

 

  1. Airco is lelijk en staat in de weg

Dat geldt eigenlijk alleen voor mobiele airco’s. Bij vaste airco’s plaatsen we de units discreet aan de wand, of in het plafond. Ze hangen niet in de weg en vallen niet op in je interieur.

 

Lees meer over de verschillende soorten airco

 

  1. Airco is een bron van legionellabesmetting

De kans op legionellabesmetting via airco is vrijwel nihil. De legionellabacterie is alleen actief in water met een temperatuur tussen 30°C en 50°C. En dan nog uitsluitend als het verneveld wordt. In ons land worden voornamelijk split- en multi-splitsystemen geïnstalleerd. Deze vernevelen geen water en veroorzaken dus ook geen legionella. Wel kan er koud condenswater in de condensbak terechtkomen. Is je airco professioneel geplaatst? Dan stroomt het condenswater direct naar de afvoer en krijgt het niet de kans om op te warmen.

 

  1. Airco is duur

Goedkoop is duurkoop. Vooral in hete zomers kopen veel mensen impulsief een mobiele airco. Maar ze komen er al snel achter dat dat een druppel op een hete plaat is. Splitsystemen van een kwaliteitsmerk gaan zoveel langer mee. Gemiddeld 15 jaar. De investering is hoger, maar ook de rendabiliteit.

Airco’s zijn trouwens fiscaal aftrekbaar. Je kunt een (hypothecaire) lening afsluiten om de kosten van je airco-installatie en het systeem te dekken.

  1. Airco verbruikt veel stroom

Moderne aircosystemen hebben een geweldig hoog energierendement. Elke geïnvesteerde kW elektrisch vermogen levert je ongeveer 3,5 kW aan koelvermogen op. En bij aircosystemen met inverterregeling is het rendement nog hoger. De besparing loopt in dat geval op tot 30%. Gebruik je je airco ook om te verwarmen? Dan heb je er zelfs nóg meer profijt van.

 

Lees meer over het verbruik van airco

 

  1. Airco is alleen voor bedrijven

Airco zag je eerst vooral in luxe hotels. Daarna ook in kantoren, winkels en horeca. Maar door de steeds warmere zomermaanden kiezen meer en meer particulieren voor airco in huis. Met airco kan je huis in de winter bovendien bijverwarmen. En de overheid biedt aantrekkelijke premies aan wie airco laat installeren.

 

  1. Van airco word je verkouden

Van airco word je niet verkouden. Wel van te veel luchtbeweging en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Vermijd een verschil van meer dan 10°C. Geavanceerde modellen houden dit zelf in de gaten en sturen waar nodig automatisch bij.

Lees ook onze tips om te vermijden dat je ziek wordt door airco.

 

Ontdek onze airco’s

 

  1. Airco zorgt voor ’sick building’

Integendeel. Professioneel geplaatste airco’s dragen juist enorm bij aan het gevoel van goede gezondheid. Airconditioning van topkwaliteit werkt prestatie- en comfortverhogend.

  1. Voor airco moet mijn hele bedrijf of woning worden ’gesloopt’

Voor split– en multi-splitsystemen zijn koelleidingen nodig voor de aan- en afvoer van het koelmiddel. We werken deze leidingen netjes weg in de muren of in het plafond. Er zijn dus geen ingrijpende breekwerken nodig.

  1. Airco is milieu-onvriendelijk en tast de ozonlaag aan

Moderne aircosystemen bevatten milieuvriendelijke koelmiddelen. Mitsubishi Electric was ’s werelds eerste aircoproducent die haar apparaten van deze milieu- en ’ozonvriendelijke’ koelmiddelen voorzag.

 

  1. Iedereen kan airco installeren

Iedereen mag inderdaad airco installeren. Maar sommige systemen zijn technisch ingewikkeld en zijn enkel weggelegd voor de handigste klussers. En dan nog kan er vanalles mislopen tijdens de plaatsing. Meestal is het dus slimmer om op een erkende installateur te vertrouwen voor de plaatsing van je airco.

Meer weten? Lees ons artikel: Airco zelf plaatsen, wel of niet doen?

 

  1. Beter te veel koelcapaciteit dan te weinig

De koelcapaciteit moet precies zijn afgestemd op de ruimte. Niet te veel en niet te weinig.

 

  1. Er bestaan geen slechte airco’s

Er zijn wel degelijk kwaliteitsverschillen. De producten van grote kwaliteitsmerken zijn vaak energiezuiniger, stiller en gaan ook langer mee. Ook de service en garanties zijn veelal beter.

 

  1. Airco is moeilijk te bedienen

Moderne aircosystemen zijn supereenvoudig te bedienen. De meeste systemen houden zelfs je ingestelde temperatuur in de gaten en sturen automatisch bij wanneer dat nodig is. De systemen geven ook aan wanneer een onderhoud moet gebeuren aan de installatie.

Zit je na het lezen van deze pagina nog met vragen over airco? Of wil je graag meer informatie over onze airco-installaties? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons.

 

Contacteer ons