Warmtepomp-onderhoud: waarom, wat en wanneer? - Airline BV

Warmtepomp-onderhoud: waarom, wat en wanneer?

Een warmtepomp is een uitstekende keuze als je een duurzame, voordelige verwarmingsoplossing wilt. Het is een toekomstgerichte investering. Er is dan wel een voorwaarde: je moet regelmatig een warmtepomp-onderhoud (laten) uitvoeren.

Waarom is warmtepomp-onderhoud zo belangrijk?

Warmtepomp gaat langer mee

Een goed onderhouden warmtepomp slijt minder snel. Je hebt er dus langer plezier van dan wanneer je geen onderhoud laat uitvoeren.

Zuiniger verbruik

Een warmtepomp die optimaal is afgesteld presteert efficiënter. Daardoor is ie ook zuiniger in verbruik.

Beter voor je portemonnee

Een zuiniger verbruik leidt tot een extra besparing in je huishouden of bedrijf. Je energieverbruik ligt namelijk lager.

Voorkom defecten op vervelende momenten

Door je warmtepomp op tijd te (laten) onderhouden, vermijd je defecten of pannes. En da’s cruciaal wanneer je echt op je warmtepomp moet rekenen in de koude wintermaanden.

 

Warmtepomp-onderhoud aanvragen

 

Warmtepompen zijn onderhoudsvriendelijk

In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, zoals een gasketel of mazoutketel, is een warmtepomp ontzettend onderhoudsvriendelijk. Je warmtepomp moet namelijk niets verbranden om warmte op te wekken. Net daarom is er minder onderhoud aan nodig.

Maar dat wil niet zeggen dat een warmtepomp ook onderhoudsvrij is. Omwille van de redenen die we hierboven geven, is het belangrijk dat je je warmtepomp op regelmatig laat nakijken.

warmtepomp of airco onderhoud airline lommel

Wat gebeurt er bij warmtepomp-onderhoud en kun je het zelf doen?

Het onderhoud dat je warmtepomp nodig heeft, hangt af van het soort warmtepomp. Voor de optimale werking wordt toch aangeraden om een expert minstens één keer om de twee jaar een nazicht te laten doen.

Onderhoud lucht-luchtwarmtepomp

De technieker voert een uitgebreide controle van de lucht-luchtwarmtepomp uit. Indien nodig vult hij/zij koelmiddel bij. Het luchtdebiet wordt gecontroleerd en afgesteld. De filters worden geïnspecteerd en onderdelen gecontroleerd op slijtage.

Wat kun je zelf doen? Je kan de binnen- en buitenunits regelmatig reinigen. Buiten verwijder je een of twee keer per jaar bladeren en stof. Reinig de filters van de binnenunit regelmatig met een stofzuiger en wat lauw water.

Onderhoud lucht-waterwarmtepomp

Ook bij een lucht-waterwarmtepomp voert de expert een uitvoerige controle uit. Hij of zij checkt de filters, de waterdruk, het koelmiddel en de werking van onderdelen.

Zelf kun je ook bij dit type warmtepomp de buitenunit regelmatig stof- en bladervrij maken. Zo kan het systeem voldoende lucht aanzuigen op een efficiënte, zuinige manier.

Onderhoud geothermische warmtepomp

In principe voert de technieker bij een geothermische warmtepomp dezelfde checks uit als hierboven. Maar daarnaast vult hij of zij indien nodig nog antivriesmiddel bij.

Bij dit soort warmtepomp kan je zelf weinig tot geen onderhoud doen. Je kan wel de druk regelmatig eens checken. Als die niet goed is, moet je een expert inschakelen.

elektrisch verwarmen met airco snel aangenaam warm

Wanneer warmtepomp-onderhoud inplannen?

We raden aan om één keer per jaar je warmtepomp te laten onderhouden. In het uiterste geval om de twee jaar. De ideale periode daarvoor is de lente of de zomer. Je wilt namelijk dat je warmtepomp optimaal presteert wanneer de winter in het land is. Bovendien geven warmtepomp-installateurs in de wintermaanden ook voorrang aan herstellingen en dépannages.

Wij onderhouden je warmtepomp

Wil je je warmtepomp laten onderhouden door een expert? Wij staan voor je klaar. Vraag je offerte aan via onderstaande knop.

 

Warmtepomp-onderhoud aanvragen

 

Hoeveel kost het onderhoud van een warmtepomp?

De kosten van een onderhoud hangen af van het soort warmtepomp dat je hebt. Wil je weten wat de prijs precies is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij zullen je een kostenraming geven.

Is het onderhoud van een warmtepomp verplicht?

In België ben je niet verplicht om een warmtepomp in een woning te laten onderhouden door een expert. Maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je warmtepomp zonder hoge kosten, dan is regelmatig onderhoud cruciaal.

Lees ook meer over het onderhoud van airco.