Premie warmtepomp: een overzicht - Airline BV

Premie warmtepomp

Premie warmtepomp 2024

Ook in 2024 krijg je nog steeds een premie voor de plaatsing van uw warmtepomp. Een warmtepomp is namelijk een milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie. En je verwarmt er ook je sanitair water mee. Laat dus een lucht-waterwarmtepomp installeren en ontvang een premie van de Vlaamse Overheid.

Let op: de premie voor een warmtepomp is nu onderdeel van een grotere verbouwpremie die je ontvangt van de overheid. Info, voorwaarden en aanvraagproces vind je via Mijn VerbouwPremie.

Voor welke warmtepomp geldt de premie?

De premie voor warmtepompen geldt voor een lucht-luchtwarmtepomp. Dit is in feite de verwarmingsfunctie van uw airco-apparaat. Let wel op: je maakt enkel aanspraak op de premie als je de koelfunctie van je lucht-luchtwarmtepomp hebt uitgeschakeld.

Ook voor lucht-waterwarmtepompen en geothermische warmtepompen reikt de Vlaamse overheid premies uit.

Hoeveel bedraagt de premie?

Het bedrag van de subsidie hangt af van het inkomen en de samenstelling van je gezin. Per type warmtepomp verschilt de premie ook. Het totaalbedrag van de premie is trouwens maximaal 40 of 50% van het factuurbedrag.

We geven een indicatie van de premiebedragen:

Hoeveel premie krijg je voor je warmtepomp? Bereken het via de simulator van MijnVerbouwpremie.

6% btw op warmtepompen tot eind 2023

Niet alleen krijg je een premie voor de installatie van je warmtepomp. Nog tot eind 2023 geldt er een verlaagde btw van 6% op warmtepompen.

2023 is dus hét jaar om je warmtepomp te laten plaatsen. Je krijgt een premie én betaalt maar 6% btw.

Vraag dus snel je vrijblijvende offerte aan.

Extra subsidie voor warmtepompboiler

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht haalt en geeft deze af aan je sanitair water. Het is energiezuiniger dan een elektrische boiler om je water te verwarmen. Kun je geen zonneboiler plaatsen, of ben je niet aangesloten bent op het gasnet? Dan is een warmtepompboiler een ideaal alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen.

Tot en met 31 december 2023 krijgt je maximaal 450 euro premie of maximaal 40% van de totale factuur van je warmtepompboiler.

Bereken gemakkelijk zelf de premie die je krijgt voor jouw warmtepompboiler via de simulator van MijnVerbouwpremie.

Waar warmtepomppremie aanvragen?

Energie is in België een bevoegdheid van de regionale overheid. In Vlaanderen moet je de premie voor je warmtepomp en/of warmtepompboiler dus aanvragen bij de Vlaamse overheid. Sinds juli 2022 zijn alle premies een onderdeel van MijnVerbouwpremie.

Lees alle info, voorwaarden en dien je aanvraag in op de website van MijnVerbouwpremie.