Hoe energie besparen? 11 slimme tips - Airline Airco

Hoe energie besparen thuis in 2023? 11 slimme tips

Door de stijgende gas- en olieprijzen schieten onze energiefacturen de hoogte in. Velen onder ons denken dan ook twee keer na over hun verbruik. Want die maandelijkse kosten moeten terug omlaag!

Hoe kun je nu op een eenvoudige manier energie besparen thuis? Hieronder vind je 11 slimme tips om bewuster met energie om te gaan en je kosten de kop in te drukken.

 

#1 Schakel alles uit en vermijd sluipverbruik

Een elektronisch apparaat verbruikt tot wel 75% van zijn energie als ie in stand-by staat. Schakel dus je tv en andere apparaten steeds volledig uit. Of trek de stekker uit. Een televisie in stand-by verbruikt tot wel €40 aan stroom per jaar.

Trek ook steeds je telefoonopladers uit het stopcontact. Want deze en andere laders verbruiken zelfs energie terwijl er geen apparaten aan gekoppeld zijn.

Een handige oplossing hiervoor is om je apparaten in een stekkerdoos met schakelaar te steken. Zo schakel je de stekkerdoos gewoon uit en vermijd je heel wat sluipverbruik en verspilde elektriciteit.

Ga je op vakantie? Trek alles uit het stopcontact om energie te besparen.

 

energie besparen labels airline#2 Gebruik energiezuinige apparaten

Als je nieuwe huishoudelijke apparaten koopt, let dan op het energielabel. Dat label is tegenwoordig verplicht. Apparaten met het A+++ label zijn de meest energiezuinige varianten op de markt. Zuinige apparaten zijn iets duurder in aankoop, maar je verdient het verschil terug in stroomverbruik.

 

#3 Energiezuinig koken

Denk ook in de keuken aan je energieverbruik. Of je nu de waterkoker of een pot met water op het vuur zet, kook alleen de hoeveelheid water die je echt nodig hebt. Zo vermijd je water- én elektriciteitsverspilling.

Stem de grootte van je potten en pannen ook af op je kookplaat en maaltijd. Zet je een kleine pan op een grote kookplaat, dan gaat een groot deel van de energie gewoon verloren. Een te grote pot of pan op een kleine kookplaat heeft dan weer langer nodig om op te warmen. Een kleine maaltijd bereid je trouwens best niet in een te grote pot of pan. En gebruik deksels tijdens het koken, zo gaat het sneller.

Gebruik je oven efficiënt. De oven verwarmen voor één kleine maaltijd is pure energieverspilling. Zorg er daarentegen voor dat je meerdere dingen tegelijkertijd bakt om de warmte zo goed mogelijk te gebruiken. Maak de luchttoevoer van de oven bovendien regelmatig schoon. Anders wordt de oven heter dan nodig is.

Pro-tip: laat in de winter je oven na gebruik open staan om je binnenruimte te verwarmen. In de zomer doe je ‘m best zo snel mogelijk dicht, natuurlijk.

Na het koken moet je afwassen. Een afwasmachine verbruikt minder water dan wanneer je met de hand afwast. Heb je geen afwasmachine? Vul de wasbak met water in plaats van het water te laten stromen tijdens het afwassen.

 

#4 Energie besparen tijdens het kleren wassenenergie besparen wasmachine airline

Zoals we hierboven al vermeldden, zorg je best voor een energiezuinige wasmachine met label A+++. Maar ook tijdens het wassen zelf kan je heel wat energie besparen. Steek zoveel mogelijk was in de wasmachine zodat je minder beurten moet draaien. Krijg je je vuist tussen de was en de wastrommel? Da’s genoeg ruimte voor een efficiënte wasbeurt.

Je droogkast verbruikt ontzettend veel elektriciteit. Hang je was in de zomer te drogen aan de wasdraad. De zon en wind doen hun werk en jij bespaart energie. In de winter kun je een wasrek gebruiken.

 

#5 Douchen is zuiniger dan een bad nemen

Douchen is zuiniger dan een bad nemen. Je verbruikt minder water en dus minder stroom om je water op te warmen.

Douchen zelf kan ook een stuk energiezuiniger:

  • Beperk je douchebeurt tot 5 minuten
  • Installeer een zuinige douchekop die minder water verbruikt
  • Douch met koud water

Pro-tip: ben je een koukleum en douch je toch liever warm? Zet dan een emmer onder de douchekop om de eerste stralen koud water op te vangen. Dit water gebruik je vervolgens om je planten water te geven of om in je waterkoker te doen.

 

Ik wil energie besparen

 

#6 Diepvriezer en koelkast: hoe voller hoe beter

Een volle diepvriezer of koelkast moet minder hard werken. De gekoelde of bevroren waren zorgen namelijk al voor een groot deel van de verkoeling.

Haal je iets uit je vriezer? Doe dat op tijd en laat het ontdooien in je koelkast. Deze moet dan minder hard koelen want je bevroren eten koelt gewoon mee. Alweer wat energie bespaard!

 

energie besparen licht airline#7 Efficiënte en energiezuinige verlichting

Installeer ledlampen. Deze verbruiken jaarlijks zo’n €50 minder aan stroom dan gloeilampen of halogeenlampen. Ledlampen gaan trouwens tot 9 keer langer mee.

Gebruik lichtdimmers in huis. Hiermee creëer je een gezellig gevoel én verbruik je minder energie. Lichten met bewegingssensoren in je tuin, of in binnenruimtes waar je maar kortstondig bent, voorkomen trouwens dat je je lampen vergeet uit te doen.

Verwijder regelmatig het stof van je lampen. Stof kan tot 50% van het licht blokkeren.

Pro-tip: zet je lampen in de hoeken van de kamer. Ze reflecteren hun licht dan op twee muren en verspreiden zo meer licht.

 

#8 Energie besparen met isolatietrucjes

Je hele huis opnieuw isoleren is een helse en tijdrovende klus. Gelukkig zijn er andere trucjes om voor extra isolatie te zorgen.

Dikke, gevoerde gordijnen werken isolerend. Is het extreem koud in de winter? Hou je gordijnen dan dicht. Zo ontsnapt er minder warmte aan je vensters en moet je minder hard stoken. In de zomer helpt dit ook om de warmte buiten te houden.

Dicht kieren en spleten om tocht te vermijden en minder te verwarmen. Gebruik tochtstrips bij je ramen en deuren. Spleten in de muren kan je gemakkelijk dichtkitten.

 

#9 Bespaar op verwarming

Je verwarming is een echte energievreter. Jammer genoeg stoken velen onder ons 24 op 7, de hele winter lang. Hoe kan je nu energie besparen met verwarming?

Plaats een slimme, programmeerbare thermostaat. Deze zorgt ervoor dat je verwarming afslaat of minder hard stookt wanneer het binnen warm genoeg is. Overigens kan je ook instellen dat je verwarming zich ‘s nachts uitschakelt, of een paar graadjes lager staat.

Nog een optie is om ‘s winters je verwarming wat lager te zetten. Stoken tot 19 of 20° in plaats van 23° bespaart je heel wat energie. Doe dan gewoon een dikke trui aan of kruip ‘s avonds in de zetel onder een dekentje.

Constant op een lagere temperatuur verwarmen is zuiniger dan je verwarming steeds aan- en uitzetten. Heb je het toch te koud? Verhoog de temperatuur dan beetje bij beetje, en draai je thermostaat niet in één keer fel omhoog.

 

Lees ook: Warmtepomp en zonnepanelen, een groene droomcombinatie

 

#10 Installeer een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor klassieke centrale verwarming op aardgas of stookolie. Maar kan er ook een kostenbesparende aanvulling op zijn.

Wil je je woonruimte in de winter een paar graden warmer? Maak dan gebruik van je warmtepomp om bij te verwarmen. Hij werkt op elektriciteit en verbruikt dus aanzienlijk minder energie dan je cv. Ook wanneer er in de lente of zomer een frisser dagje aanbreekt, kan je gemakkelijk je warmtepomp inschakelen om thuis voor aangename warmte te zorgen.

 

Ontdek onze warmtepompen

 

#11 Profiteer van zonne-energie

De zon is er voor iedereen, mét gratis energie. Investeer dus in zonnepanelen om je huishoudelijke apparaten van goedkope elektriciteit te voorzien. Dankzij de hoge energieprijzen is de terugverdientijd van je zonnepanelen dit jaar gehalveerd.

Ook een thuisbatterij doet wonderen. Zeker in de zomer. Het teveel aan elektriciteit dat je zonnepanelen opwekken, sla je overdag handig op in je thuisbatterij. ‘s Avonds val je hierop terug om je fornuis, lampen en andere apparaten te voeden.

Lees ook waarom warmtepomp op zonnepanelen dé groene droomcombinatie is.

 

Profiteer van zonne-energie

 

Wil jij ook energie besparen thuis? Airline helpt je graag. Maak nu een vrijblijvende afspraak en samen kijken we hoe we jouw energiekosten kunnen drukken.

Interesse in zonne-energie? Onze collega’s van Solarline staan voor je klaar.