Soorten airco en hun voordelen - Airline BV

Soorten airco

Soorten airco en hun voordelen

Er zijn verschillende soorten airco’s die ontworpen zijn voor specifieke klimaatbeheersingsbehoeften. Elk type airconditioningsysteem heeft zijn eigen specifieke toepassingen en voordelen. Bij het kiezen van een airco is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de grootte van de ruimte, het aantal mensen dat in de ruimte verblijft en het gewenste koelniveau.

Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten airconditioners en hun functies. We maken daarbij een onderverdeling tussen soorten airco op basis van hun opstelling enerzijds, en soorten airco op basis van het type binnenunit(s) anderzijds.

Soorten airco: de opstelling

Er bestaan verschillende opstellingen van een airco-systeem. Je hebt airco’s zonder buitenunit, en airco’s met buitenunit. Het aantal buitenunits dat je nodig hebt hangt af van het aantal ruimtes en de grootte ervan die je wilt koelen of verwarmen. Bij Airline plaatsen we splitsystemen, multisplitsystemen en VRF-systemen. Wij plaatsen geen monoblock airco’s omdat het niet voor het gewenste koelrendement zorgt.

Split airco

Een split airco bestaat uit twee units: een binnenunit die de lucht koelt en een buitenunit die warme lucht afvoert. Dit soort airco is ideaal voor individuele kamers en kleine kantoren.

Meer over split-airco

Multisplit airco

Een multisplit airco is vergelijkbaar met een split airco, maar heeft meerdere binnenunits die op één buitenunit worden aangesloten. Dit soort airco is ideaal voor huizen en kantoren met meerdere ruimtes die apart gekoeld moeten worden. Bij multisplit airco kan je trouwens handig de temperatuur per kamer apart instellen.

Meer over multisplitsystemen

Centrale airco (VRF-systeem)

Een centrale airco of VRF-systeem wordt gebruikt om grote gebouwen te koelen, zoals kantoren, winkels en fabrieken. Het bestaat uit een centrale koelmachine die verbonden is met luchtventilatiekanalen die door het hele gebouw lopen.

Meer over VRF-systemen

Gratis advies en offerte

Welk soort airco heb je nodig? Wij helpen je met het maken van de juiste keuze. Neem contact met ons op en ontvang een gratis offerte.

 

Ontvang gratis offerte

Soorten airco: de binnenunits

Het type binnenunit dat je laat plaatsen hangt af van de ruimte die je ter beschikking hebt, en van de plaats waar de binnenunit komt.

Wandmodellen

Wandmodellen kunnen praktisch overal aan de muur geïnstalleerd worden. Ze nemen weinig plaats in beslag en zijn op een esthetische manier te integreren in het interieur.

Vloermodellen

Een vloer-airco is ontworpen om op de vloer te worden geplaatst en blaast de lucht omhoog. Vloermodellen nemen door hun smalle vormgeving weinig vloerruimte in beslag. Ze zijn licht van gewicht en werken op een stille manier. Deze units zijn geschikt voor woonruimtes, kantoorruimtes en winkels.

Plafondonderbouw

Ideaal voor wie geen vals plafond heeft, en dus geen ruimte heeft voor een inbouwapparaat. De onderbouwapparaten zijn compact en gemakkelijk te installeren.

Plafondinbouw

Plafond-inbouwunits, of cassettes, zijn geschikt voor kantoorruimtes, winkels en restaurants. Dit soort airconditioning kan gemakkelijk weggewerkt worden in een vals plafond, waardoor het aan het zicht onttrokken wordt. Enkel het decoratiepaneel blijft zichtbaar.

Kanaalsystemen

Het kanaalmodel is perfect om het klimaat van een grote ruimte of meerdere aaneensluitende ruimtes te beheersen. De afstand tussen luchtinlaat en luchtuitlaat is variabel dankzij de kanalen die er op maat worden aangesloten

Textielkanalen

Textiel luchtverdeelsytemen zorgen voor luchttransport en verdeling voor airconditioning, verwarming en koeling. Zo vermijd je tocht en gezondheidsklachten op kantoor.

Lees meer over de verschillende soorten airco-binnenunits

Hulp nodig met kiezen?

Het kiezen van de juiste airco is een belangrijke beslissing. Houd rekening met je specifieke behoeften en je budget om de meest geschikte airco voor je ruimtes en toepassing te laten plaatsen.

Hulp nodig bij je keuze? Wij helpen je graag verder met professioneel advies. Neem contact met ons op en wij geven je gratis en vrijblijvend een offerte op maat van jouw wensen en budget.

 

Contacteer ons voor vrijblijvend advies