De beste plek voor airco en hoe verloopt de plaatsing? - Airline BV

De beste plek voor airco en hoe verloopt de plaatsing?

Airco is een echte game-changer: geen gepuf en gezweet meer tijdens de zwoele zomers van tegenwoordig. Maar wat is de beste plek voor airco in je woning? Hieronder zetten we enkele aandachtspunten op een rijtje en leggen we je uit hoe de installatie van je airco in z’n werk gaat.

Waar plaats je de binnenunit?

De binnenunit van je airco mag je niet zomaar ergens lukraak installeren. Je moet namelijk rekening houden met de efficiënte werking van het apparaat én je eigen comfort. Hier enkele tips:

  • Warmte stijgt, dus plaats de airco niet te laag. Anders kan het apparaat de binnenlucht niet goed koelen. Op ongeveer 2 meter is de ideale hoogte.
  • De luchtstroom mag niet hinderlijk zijn. Plaats de binnenunit dus ergens waar je er comfortabel van geniet.
  • Weinig ruimte beschikbaar? Hang je airco binnenunit dan idealiter boven een deuropening. Zo bespaar je plaats.
  • De luchtstroom moet vrij spel hebben. Zorg dat er zich geen meubels of kasten voor de binnenunit bevinden.
  • Denk aan het onderhoud. Plaats je airco-apparaat op een plek die gemakkelijk bereikbaar is voor jezelf en je airco-installateur.
  • De muur moet ook sterk genoeg zijn om de binnenunit te kunnen dragen.

De beste plek voor de airco-buitenunit?

Heb je een splitsysteem of multisplitsysteem besteld? Dan komt er buiten aan je gevel ook een buitenunit. Maar waar laat je deze nu best plaatsen?

  • Liefst zo dicht mogelijk bij je binnenunits
  • Aan een stevige buitenwand
  • Uit het zicht
  • Op een plek waar het geluid en de werking je buren niet hinderen

 

beste plek airco waar komt de buitenunit

Hoe verloopt de installatie van je airco?

Als je installateur ter plaatse komt, installeert hij of zij je airco volgens deze stappen.

1. Waar moeten de units komen?

Voordat hij/zij aan de slag gaat, bespreekt je installateur met jou wat de beste plek is voor je airco-binnenunit(s) en buitenunit. Volg daarbij in de eerste plaats het advies van de plaatser. En denk aan de aandachtspuntjes die we hierboven hebben vermeld.

2. Plaatsing van de binnenunit(s)

Heb je beslist waar alle units moeten komen? Dan begint de installateur met het plaatsen van je binnenunit(s). Voor elke binnenunit boort hij/zij een opening voor de elektrische leidingen, de koelleidingen en de condensafvoer. Wand- en vloermodellen worden bevestigd met een frame. Inbouwmodellen zijn volledig verborgen; alleen de uitblaasroosters blijven zichtbaar.

3. Plaatsing van de buitenunit

Nadat de binnenunits geplaatst zijn, installeert de airco-installateur de buitenunit op de gekozen plek. In het beste geval is dat zo dicht mogelijk bij (één van) je binnenunit(s). Op die manier werkt de airco het efficiëntst. De buitenunit wordt met een frame aan je buitengevel bevestigd.

Lees ook: Airco zelf plaatsen, wel of niet doen?

4. Airco-leidingen leggen

Heb je nog geen pre-airco-installatie voorzien tijdens je bouw of renovatie? Dan zal je installateur leidingen moeten leggen voor je airco.

Je installateur plaatst geïsoleerde koperen leidingen waardoor het koelmiddel zal stromen. Hij/zij boort gaten in de buitenmuur om die leidingen op de buitenunit aan te sluiten. Er zijn verschillende mogelijkheden om de leidingen te leggen, zoals kabelgoten of een tracé die in de muren of vloerplaat wordt gesneden.

onderhoud airco belangrijk airline

5. Stroomkabels

Airco heeft natuurlijk elektriciteit nodig om te kunnen werken. Daarom plaatst je installateur stroomkabels naast de koelleidingen. De buitenunit wordt aangesloten op het elektriciteitsnet en voedt vervolgens de binnenunits.

6. Condensafvoer

Je airco produceert condenswater. Daarom voorziet de installateur voor elke binnenunit een condensafvoer. Ben je bezig met een renovatie? Dan is het ook mogelijk om een condenspomp te laten plaatsen.

7. Testen en bijvullen

Je installateur test natuurlijk grondig de werking van de airco. Eerst wordt een druktest met droge stikstof gedaan. Daarna trekt hij/zij het circuit vacuüm om alle lucht en vocht uit de leidingen te halen. Indien nodig, vult de installateur ook koelvloeistof bij. Als alle testen positief zijn, is je airco klaar voor gebruik.

8. Airco schoonmaken

Tijdens de airco-installatie wordt er meestal geboord en geslepen. Daar komt heel wat stof bij vrij. Een goede installateur gebruikt altijd een stofzuiger bij het plaatsen. Toch glipt er wel wat stof langs door. Daarom maakt de installateur je buitenunit en binnenunits grondig schoon voordat hij of zij vertrekt.

Bij Airline maken we niet alleen je airco schoon voordat we vertrekken. We laten ook je huis netjes opgeruimd achter.

Wil je graag alle info over onze airco in een handige gids? Download dan onze gratis brochure.

Hoeveel kost airco?

De kosten van een airco-installatie hangen sterk af van welk type systeem je laat plaatsen. Bij Airline plaatsen we steeds airco op maat van jouw woning en comfort. Interesse in een airco-systeem? Vraag dan nu je vrijblijvende offerte.

 

Ontvang gratis airco-offerte

 

Lees ook: Airco-offerte ontvangen? Hier moet je op letten