Airco zelf plaatsen: wel of niet doen? - Airline Lommel

Airco zelf plaatsen: wel of niet doen?

Als de zomer nadert, kan het verleidelijk zijn om zelf een airconditioner te plaatsen in je huis. Misschien ben je een echte klusser en denk je dat het wel mee zal vallen. Maar in de meeste gevallen is een airco zelf plaatsen geen goed idee en kan je het best laten doen door een erkend installateur. We leggen je uit waarom.

Mobiele airco zelf plaatsen? Geen probleem

Een mobiele airco koop je gemakkelijk online of in de betere doe-het-zelfzaak. Het is een systeem dat meteen gebruiksklaar is na aankoop. Je steekt ‘m in het stopcontact, zorgt ervoor dat de afvoerslang naar buiten loopt, en klaar is Kees! Een mobiele airco zelf plaatsen is dus geen rocket science en kan je absoluut zelf doen.

Split airco zelf plaatsen? Meestal geen goed idee

Een (multi)split airco is moeilijk om zelf te plaatsen. Je moet namelijk een binnenunit via kabels en koelleidingen verbinden met één of meerdere buitenunits. En dat moet perfect gebeuren. Wil je schade of lekkages vermijden? Dan schakel je best een erkend airco-installateur in. In Nederland is dit zelfs verplicht, want daar mag je je koelleidingen niet zelf plaatsen.

Hieronder nog een aantal redenen waarom je airco zelf plaatsen meestal geen goed idee is.

Gebrek aan expertise

Een airconditioner is geen klein apparaat. Het kan gevaarlijk zijn om ermee te werken als je niet 100% weet wat je doet. Het is belangrijk om de juiste elektrische bekabeling aan te leggen en ervoor te zorgen dat het apparaat goed geïnstalleerd is. Als je niet weet waar je mee bezig bent, kan dit gevaarlijk zijn voor jou, je gezin en eventueel je buren.

 

Schakel een airco-expert in

 

airco zelf plaatsen wel of niet doen? airco installateur van airline

Je garantie vervalt (hoogstwaarschijnlijk)

Als je zelf een airconditioner installeert, vervalt vaak de garantie van het apparaat. Fabrikanten nemen namelijk geen risico en vertrouwen liever op erkende airco-installateurs om hun apparatuur te plaatsen. Dit betekent dan ook dat je meestal verantwoordelijk bent voor eventuele problemen die kunnen ontstaan tijdens of na de installatie. Als er iets mis gaat, moet je zelf opdraaien voor de kosten van de installatie.

Efficiëntie van je airco komt in het gedrang

Als je je airconditioning niet (helemaal) op de juiste manier hebt geïnstalleerd, kan de efficiëntie van je apparaten verminderen. Een airco die niet efficiënt werkt verbruikt meer energie, wat zorgt voor een hogere energiefactuur voor jou.

Lees ook waarom onderhoud van je airco zo belangrijk is

Heb je wel het juiste advies gekregen?

Er bestaan heel veel merken en soorten van airco. Heb je wel genoeg advies ingewonnen om je airco zelf te plaatsen? Een erkend en ervaren installateur weet namelijk welk soort airco het beste is voor jouw woning en situatie.

Lees ook waar de beste plek is voor je airco.

Hoe plaats je een (multi)split airco zelf?

Zoals we hierboven al vermeldden, is een split airco of multisplit airco zelf installeren niet eenvoudig. Wil je er toch aan beginnen? Hou dan rekening met onderstaande stappen. (Deze krijg je van ons als tips, maar ook om je te tonen dat het toch een aardig karwei is.)

1. Binnenunit(s) ophangen aan de wand of het plafond, naargelang het type. Hoe meer binnenunits, hoe complexer de plaatsing.

2. Koelleidingen leggen. Nadat je de binnenunit(s) hebt opgehangen, moet je gaan boren. Veel boren. En dit moet absoluut perfect gebeuren. Want fouten hebben een negatieve impact op de werking van het apparaat, op je woning en op het milieu. Let op: in België mag je je airco volledig zelf plaatsen, maar in Nederland moet je je koelleidingen verplicht laten leggen door een erkend airco-installateur.

3. De buitenunit installeren en aansluiten op de rest van het systeem. Zet de buitenunit zeker niet in de volle zon, want dan moet deze harder werken om je binnenruimte(s) te koelen in de zomer.

4. Controle op lekkages. Na de complete installatie van je airco-systeem moet je controleren of er lekkages zijn. Daarom is het belangrijk dat je buitenunit en binnenunit(s) zo dicht mogelijk bij elkaar hangen.

Lees ook: Airco met buitenunit, prijs en voordelen

Dus: zelf airco plaatsen of vertrouw je op een expert?

Wil je zelf je airco plaatsen? Ga dan zeker aan de slag. Weet wel dat de kosten die je uitspaart bij de aankoop een groot risico met zich meebrengen. Wil je liever dat risico van schade en hoge kosten achteraf vermijden? Vertrouw dan op onze ervaren airco-installateurs. Zij geven je het juiste advies op maat en zorgen dat jij jarenlang van perfect functionerende airco profiteert.

 

Krijg gratis advies en offerte