Ventilatiesysteem D: wat is het en wat zijn de voordelen? - Airline BV

Wat is ventilatiesysteem D en wat zijn de voordelen?

De bekendste ventilatiesystemen die tegenwoordig worden geplaatst zijn C en D. Maar wat is precies het verschil tussen deze types? En wat zijn de voordelen van ventilatiesysteem D?

Verschil tussen C-systeem en D-systeem

Elk ventilatiesysteem voert vervuilde lucht op een mechanische manier van je woning of werkruimte af. Het verschil tussen C en D zit ‘m in de luchttoevoer. Een C-systeem voorziet een natuurlijke manier van luchttoevoer, bijvoorbeeld via een raamrooster. Bij ventilatiesysteem D wordt de buitenlucht daarentegen via een ventilator aangezogen en via een kanalensysteem naar de binnenruimtes gevoerd.

Ventilatiesysteem D bespaart energie

Een C-systeem brengt verse buitenlucht naar binnen. In de winter is dat natuurlijk koude lucht. Daardoor moet je verwarming harder werken om de temperatuur in je binnenruimtes op punt te houden. Systeem D recupereert zo’n 70% van de warmte uit de uitgevoerde lucht. Dat wil dus zeggen dat je met een D-systeem zo’n 70% energie bespaart.

Ventilatiesysteem D is gezonder

Bij een D-systeem heb je de mogelijkheid om filters aan te brengen. Daardoor wordt de vers toegevoerde lucht gezuiverd van fijne stoffen en bacteriën. Dit levert je dus steeds gezonde binnenlucht op.

ventilatie installateur lommel ventilatiesysteem d

Kan ik ventilatiesysteem D in mijn gebouw plaatsen?

Je kan een D-systeem laten aanleggen in je bestaande gebouw, mits de optie er is om ventilatiekanalen te voorzien. Bij oude gebouwen is dat vaak lastiger. Als de mogelijkheid er niet is om nieuwe ventilatiekanalen te trekken, kan je kiezen voor een “decentraal ventilatiesysteem D”.

Voordelen van decentrale ventilatie

Bij decentrale ventilatie zijn er geen kanalen in de muren, vloeren of plafonds nodig. Het nadeel hiervan is dat je dan enkel ventilatie met warmterecuperatie voor één binnenruimte kan hebben. Meestal is dat dan de living, omdat je daar het vaakst vertoeft en het meeste stookt.

Er zijn drie belangrijke voordelen aan een gedecentraliseerd ventilatiesysteem D:

  • Eenvoudige en vlotte installatie
  • Compact van formaat
  • Geen hoge luchtdruk en dus weinig tot geen geluidshinder

Welk systeem kiezen: C of D?

De keuze voor jouw ventilatiesysteem hangt af van een aantal factoren. Enerzijds moet je kijken naar je persoonlijke ventilatiewensen. Anderzijds moet je eerst nagaan of de voorzieningen of mogelijkheden er zijn om een ventilatiesysteem D te installeren.

Wil je graag ventilatie in je woning of gebouw? Laat het ons weten. Wij bekijken graag de mogelijkheden en maken een offerte op maat voor je op.