Gratis energie uit de aarde met een geothermische warmtepomp - Airline BV

Geothermische warmtepomp

Gratis energie uit de grond met een geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp wordt ook wel een grond-waterwarmtepomp genoemd. Dit soort warmtepomp haalt energie uit de aardwarmte aan de hand van horizontale of verticale captatie.

Hoe werkte een geothermische warmtepomp?

Diep onder de grond bevinden zich warmtereservoirs. Na het uitvoeren van grondboringen kan een geothermische warmtepomp de warmte uit die reservoirs halen en gebruiken om het water in je verwarmingsinstallatie te verhitten.

Daarnaast kan deze warmtepomp ook de koelte uit de grond onttrekken om te koelen. De geometrische warmtepomp is dus een goede oplossing om zowel te verwarmen als te koelen aan een hoog rendement.

passieve warmtepompkoeling van een geothermische warmtepomp

Twee soorten geothermische warmtepomp

Zoals we hierboven al schreven, bestaan er twee soorten geothermische warmtepomp: met verticale of horizontale captatie.

Geothermische warmtepomp met verticale captatie

Bij dit type grond-waterwarmtepomp wordter verticaal in de bodem geboord in je tuin. Het voordeel hier is dat er weinig plaats in beslag wordt genomen. Een geothermische warmtepomp met verticale captatie biedt het grootste rendement en hoogste koelvermogen in de zomer.

Geothermische warmtepomp met horizontale captatie

Voor dit type worden er lussen in je tuin ingegraven. Door deze lussen stroomt water met een antivriesmiddel. De geothermische warmtepomp krijgt z’n warmte uit de aarde, maar ook uit zonnestralen die de hoogste laag van de bodem verwarmen. Voor dit type geothermische warmtepomp heb je wel meer plaats in je tuin nodig.