Airco met buitenunit kopen? Alle voordelen + prijs - Airline BV

Airco met buitenunit: prijs en voordelen

Als je airco thuis wilt laten plaatsen, dan zijn er verschillende opties. Je kan gaan voor airco met buitenunit (splitsysteem) of een airco zonder buitenunit (monoblock). In dit artikel leggen we je aan de hand van een reeks voordelen uit waarom je best kiest voor een buitenunit. En we geven je alvast een prijsindicatie.

Verschil airco met buitenunit en zonder buitenunit

Bij een airco met buitenunit – ook wel splitsysteem genoemd – plaatsen we een buitenunit aan je gevel of op je plat dak. Deze unit zorgt voor de verkoeling of opwarming van de lucht. De binnenunit in je ruimte blaast vervolgens deze koude of warme lucht naar binnen.

Plaats je airco zonder buitenunit (monoblock)? Dan heb je enkel een binnenunit. Die binnenunit is dan wel een stuk groter, aangezien alle technische componenten voor je airco hierin verwerkt zitten. Airco zonder buitenunit biedt bovendien minder voordelen dan een splitsysteem. We geven je een overzicht.

Voordelen airco met buitenunit ten opzichte van airco zonder buitenunit

Koel- en verwarmingsvermogen

Het grootste verschil tussen een monoblock-systeem en een splitsysteem zit ‘m in het vermogen. Monoblock-airco’s hebben een capaciteit van 1,8 tot 2,9 kW. Bij airco met buitenunit ligt dat vermogen een pak hoger: tussen 2 en 7,1 kW. Een splitsysteem is met andere woorden veel krachtiger.

Hoe vertaalt zich dat in koel- of verwarmingsbereik? Wel, ga ervan uit dat je met 1 kW ongeveer 10m2 ruimte kan koelen. Voor je slaapkamer heb je dus genoeg aan een monoblock. Maar voor een woonruimte groter dan 30m2 kom je dan niet toe. Als het temperatuurverschil tussen buiten en binnen groot is, zit je pas comfortabel met een airco met binnenunit.

Wil je weten wat de beste oplossing is voor jouw woning? Wij berekenen vrijblijvend je benodigde airco-capaciteit en geven je een gratis offerte.

 

Krijg gratis offerte voor airco

 

onderhoud airco met buitenunit

Efficiëntie en energieverbruik

Het energieverbruik en de efficiëntie van airco kunnen we in verband brengen met het vermogen. Aangezien een monoblock minder vermogen heeft, gaat deze ook harder moeten werken om je ruimte gekoeld of verwarmd te krijgen. En dat zie je ook op je elektriciteitsfactuur.

Split-airco werkt daarentegen veel efficiënter. Er is minder energie nodig om je binnenruimtes op temperatuur te houden. Met een splitsysteem verbruik je minder stroom, en dat is goed voor je portemonnee.

Lees meer over het verbruik van je airco

Split-airco gaat langer mee

Airco zonder buitenunit moet harder werken dan airco met buitenunit, en dat heeft ook gevolgen voor de levensduur van je systeem. De compressor van een monoblock verslijt sneller en gaat dus minder lang mee dan een splitsysteem. Ook mobiele airco’s zijn in dit opzicht minder efficiënt dan splitsystemen.

Met een kwalitatief splitysteem ben je zo’n 12 tot 15 jaar gesteld. Zeker als je hem jaarlijks laat onderhouden. Wil je dus zo lang mogelijk profiteren van je geplaatste airco? Ga dan voor split-airco of multi split-airco.

Airco met buitenunit is rendabel

Een monoblocksysteem is goedkoper en gemakkelijker te plaatsen dan airco met buitenunit. Maar laat dit geen argument zijn om voor airco zonder buitenunit te kiezen. De geringe meerprijs die je voor een splitsysteem neertelt, betaalt zichzelf snel terug in de vorm van een langere levensduur, een hogere koelefficiëntie en een forse stroombesparing.

 

Ontvang je gratis offerte

 

Aangenamer koelen/verwarmen met buitenunit

Een monoblock blaast warme of koude lucht in je binnenruimte. Meer niet. Dat wil zeggen dat je een voortdurende luchtverplaatsing voelt. Bovendien kan je enkel manueel de gewenste temperatuur en de blaasintensiteit kiezen. Wordt het te warm of te koud? Dan moet je zelf de airco uitschakelen.

Airco met buitenunit is veel slimmer. Het systeem meet constant de temperatuur in de binnenruimte en regelt automatisch hoeveel lucht er wordt geblazen, en past de temperatuur ook zelf aan. Daarbij merk je de luchtverspreiding minder. Verwarmen of koelen met airco met buitenunit is dus een stuk aangenamer.

Airco met buitenunit is fluisterstil

De verwarmings- en koelcomponenten van een splitsysteem bevinden zich in de buitenunit. Dat betekent dat daar al het werk gebeurt en je er geen geluidshinder van ondervindt. Binnen hoor je dan enkel de fluisterstille luchtstroom. Een monoblock maakt daarentegen best wat lawaai.

Ontdek ook deze 15 misverstanden over airco

airco of warmtepomp

Binnenunit van splitsysteem is compacter en mooier

De binnenunit van een splitsyteem neemt minder plaats in dan een airco zonder buitenunit. Door die compactheid past deze airco ook veel mooier in je interieur. De binnenunit kan eenvoudig onder je plafond worden geïnstalleerd. Ga je bouwen of renoveren? Dan kan je ook kiezen voor inbouwmodellen die mooi weggewerkt zijn in je plafond of vloer.

Ontdek wat de beste plek voor je airco is.

Splitsysteem biedt uitbreidingsmogelijkheden

Als je al een splitsysteem hebt – dat wil zeggen een buitenunit met één binnenunit – dan heb je later nog de mogelijkheid om je airco-installatie uit te breiden naar een multisplitsysteem. Hiermee kun je dan meerdere binnenruimtes tegelijkertijd verwarmen of koelen. Naargelang het merk en type airco kun je tot wel 8 binnenunits aan één buitenunit koppelen.

Lees meer over de verschillende soorten airco

Prijs van airco met buitenunit

Wij installeren airco op maat van jouw woning en noden. De prijs varieert dus ook naargelang de grootte en/of capaciteit van je installatie. We kunnen je wel al een prijsindicatie geven. Laat je enkel een splitsysteem plaatsen voor je slaapkamer? Dan heb je al een airco voor 1400 à 1500 euro. Een airco met buitenunit voor je woonkamer kost gemiddeld zo’n 2500 euro.

Lees ook: deze factoren bepalen de prijs van je airco

Interesse in airco op maat van jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op en wij maken een gratis en vrijblijvende offerte, op maat van jouw situatie.