Split airco: koelen én verwarmen in één ruimte - Airline BV

Split airco

Koelen of bijverwarmen in één ruimte met split airco

Split airconditioners zorgen voor koeling, filtering, ontvochtiging en verwarming. Splitsystemen bestaan uit één binnen- en één buitentoestel die via leidingen door het plafond of de muur met elkaar verbonden zijn.

De binnenunit zorgt voor de luchtcirculatie, filtering en ontvochtiging. De buitenunit voert verse lucht aan. De capaciteit van het systeem moet voldoen aan de ruimte die het moet koelen/verwarmen.

Wanneer en waar wordt spit airco gebruikt?

Split airco systemen worden gebruikt in verschillende situaties, zoals woningen, kantoren, winkels, restaurants, hotels en andere commerciële gebouwen. Ze zijn effectief in het koelen en soms verwarmen van één ruimte. Wil je meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen/verwarmen? Dan kies je voor multi-split airco.

Wat zijn de voordelen van split-airco?

Enkele voordelen van split-systemen zijn:

Efficiënte koeling én verwarming

Split airco systemen bieden efficiënte koeling in de warme maanden, en bijverwarming in de koude maanden. Dat doen ze op een efficiënte manier, waarbij je gewenste, comfortabele temperatuur snel wordt bereikt.

Energiebesparing

Split airco systemen zijn energiezuinig, wat leidt tot lagere energierekeningen.

Lees meer over het verbruik van airco.

Stille werking

De binneneenheid van een split airco systeem produceert minimale geluiden, waardoor het comfortabel vertoeven is in de ruimte.

Eenvoudige installatie

De installatie van een split airco systeem is relatief eenvoudig en veroorzaakt minimale verstoring van de ruimte.

Lees ook: kan je airco zelf plaatsen?

Flexibiliteit

De mate van koeling of verwarming kies je zelf bij split airco. Zo geniet je het hele jaar door van jouw ideale binnentemperatuur.

 

Welke soorten split airco zijn er?

Wandmodel. Dit type split airco systeem wordt doorgaans aan de muur gemonteerd en is geschikt voor individuele kamers.

Plafondmodel. Deze binnenunits zijn ontworpen om aan het plafond te worden bevestigd en bieden gelijkmatige koeling/verwarming over een groter oppervlak.

Vloermodel. Dit type split airco wordt op de vloer geplaatst en is ideaal voor ruimtes met beperkte muur- of plafondruimte.

Cassette model. Dit type split airco systeem wordt in het plafond gemonteerd en biedt een 360-graden luchtstroom, waardoor het geschikt is voor grotere ruimtes.

Lees meer over de verschillende soorten airco.

Hoeveel kost een split airco?

De kosten van je airco-systeem hangen af van een aantal factoren, zoals het type systeem en het merk. Ook het feit of je al dan niet tijdens je bouwwerken of verbouwing pre-airco hebt laten plaatsen, speelt een rol in de prijs.

Om je een indicatie te geven: een airco in je slaapkamer heb je vanaf 1400 à 1500 euro. Voor een airco-installatie in je woonkamer zit je gemiddeld rond de 2500 euro.