Goedkoop verwarmen met airco - Airline BV

Goedkoop verwarmen met airco in de winter

Wist je dat je je woning ’s winters goedkoop kunt verwarmen met je airco? In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt.

Dit zijn alvast de voordelen van verwarmen met airco:

 

Ontvang gratis offerte

 

Verwarmen met airco, hoe werkt dat?

Bij airconditioning denken we spontaan aan verkoelen. Maar eigenlijk is een airco een lucht-luchtwarmtepomp. Om te koelen trekt je airco warmte uit de binnenlucht om af te voeren naar buiten. Bij het verwarmen draait ie dit proces om en trekt ie warmte uit de buitenlucht om naar binnen te blazen.

Goedkoper dan centrale verwarming

Door de hoge energieprijzen is verwarmen met airco goedkoper dan verwarmen met centrale verwarming. Enerzijds omdat elektriciteit goedkoper is dan gas of stookolie. Anderzijds omdat je met een airco of lucht-luchtwarmtepomp gerichter verwarmt. Je kunt namelijk per ruimte je airco-verwarming aan- of uitzetten.

Hoeveel je exact bespaart op gas of stookolie hangt af van het type airco, het vermogen van de airco, de prijs die je nu aan je energieleverancier betaalt, en je verbruik. Gemiddeld is verwarmen op deze manier €4,65 per uur goedkoper dan verwarmen met centrale verwarming.

Lees ook deze 8 redenen om airco in plaats van centrale verwarming te plaatsen.

verwarmen met airco

Airco terugverdiend na één winter

We maken het prijsverschil concreet. Stel, je koopt een airco van €2500. Deel dit bedrag door de €4,65 die je per uur bespaart. Dan kom je uit op een terugverdientijd van ongeveer 520 uur. Dat wil zeggen dat je je airco al na één winter terugverdient.

Let wel: deze berekening geldt wanneer je je airco gebruikt om een ruimte te verwarmen waar je vaak vertoeft, zoals de keuken of de woonkamer. Plaats je je airco in je slaapkamer, dan gebruik je hem minder uren per dag om te verwarmen. En dan is je terugverdientijd veel langer.

 

Benieuwd naar jouw energiebesparing en terugverdientijd? Wij rekenen het graag voor je uit.

 

Bereken mijn besparing

 

Verwarmen met airco kan zelfs bij -15°C

Is het buiten extreem koud? Dan kan een gewone airco minder goed verwarmen. Er is dan namelijk minder warmte uit de buitenlucht te halen om naar binnen te pompen.

Dit kan je oplossen met een hyperheating-apparaat. Dit type airco verwarmt je binnenruimte zelfs bij temperaturen tot -15°C.

Verwarmen met airco werkt sneller

Radiatoren verwarmen de koude lucht in je ruimte. De warme lucht stijgt naar boven en verspreidt zich geleidelijk aan door je ruimte. In vergelijking met verwarmen met airco is dit een traag, inefficiënt en dus kostelijk proces.

Airco’s verwarmen daarentegen niet met straling. Je lucht-luchtwarmtepomp blaast geforceerd warme lucht de binnenruimte in. Dat wil zeggen dat de verwarming van je kamers sneller plaatsvindt en dus minder energie verbruikt.

Ontdek ook onze tips om thuis energie te besparen.

Verwarmen met airco is comfortabel

Airco’s hebben bewegende luchtkleppen. Deze kan je automatisch laten bewegen in de zogenaamde swing-modus. Maar je kunt er ook voor kiezen ze in een bepaalde stand te laten staan. Op die manier kies je zelf in welke richting de warme lucht blaast en vermijd je tocht.

De combinatie van snelle opwarming en gewenste blaasrichting maakt verwarmen via je airco comfortabel.

Lees ook deze vragen en antwoorden over airco-verwarming.

Verwarmen met airco is milieuvriendelijkmilieuvriendelijk verwarmen met airco

Airco’s gebruiken warmte uit de omgevingslucht om je woning te verwarmen. In tegenstelling tot centrale verwarming worden er geen fossiele brandstoffen verbruikt, enkel elektriciteit. Verwarmen met airco is daarom milieuvriendelijk en duurzaam.

Verwarm nóg goedkoper dankzij zonnepanelen en thuisbatterij

Je gas- of stookoliefactuur daalt als je met airco verwarmt. Je elektriciteitsfactuur gaat wel (een beetje) omhoog. Wil je dit compenseren? Combineer je airco met zonnepanelen en een thuisbatterij. Je wekt de elektriciteit die je nodig hebt om te verwarmen dan gewoon zelf op. Met een thuisbatterij sla je deze energie handig op om er ‘s avonds je lucht-luchtwarmtepomp mee te voeden. Een stijgende energierekening behoort zo tot het verleden.

Lees ook: Warmtepomp en zonnepanelen, een groene droomcombinatie

Zie je het helemaal zitten om deze winter goedkoop te verwarmen? Laat het ons weten. Wij bekijken hoe jij energie kunt besparen en maken een vrijblijvende offerte op maat van jouw woning.

 

Ontvang vrijblijvende offerte

 

Airco combineren met zonnepanelen en een thuisbatterij? Onze collega’s van Solarline staan voor je klaar.