Warmtepomp of airco? - Airline BV

Warmtepomp of airco?

Warmtepomp en airconditioning zijn 2 woorden die dicht bij mekaar liggen en soms zelfs perfect gecombineerd kunnen worden.

Wat we vandaag airconditioning noemen, verwijst naar het systeem dat zorgt voor een aangename binnentemperatuur. Koud of warm, want de meeste toestellen dienen niet alleen om de binnenlucht in woningen en gebouwen te koelen. Ze kunnen ook verwarmen. Zo’n airconditioner “van het omkeerbaar principe” regelt dan het volledige binnenklimaat.

En wat doet een warmtepomp?
Wel, eerst even dit: u beseft het misschien niet, maar de kans is groot dat u al een warmtepomp in huis hebt. Meer bepaald in uw koelkast. Die warmtepomp verplaatst de warmte van binnen naar buiten en koelt zo de ruimte in de kast af. Onze warmtepompen dienen echter om ruimtes op te warmen, of af te koelen, of beide. Eveneens kunnen warmtepompen gebruikt worden om water op te warmen voor comfortverwarming en/of sanitair warm water.

 

We onderscheiden twee types:

  • De lucht/lucht-warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en brengt die naar binnen. Eigenlijk doet hij dus het tegenovergestelde van de warmtepomp die in uw koelkast zit. Deze toestellen worden vooral gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Maar de meeste lucht/lucht-warmtepompen dienen zowel voor verwarming als voor koeling, net zoals de airconditioners van daarnet…
  • De lucht/water-warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht en gebruikt die om water op te warmen voor de verwarming en sanitair gebruik.

De woorden warmtepomp en airconditioning kunnen bij lucht/lucht-warmtepompen dus vrij door elkaar gebruikt worden, daar huidige airconditioners van het omkeerbare principe zijn. Dit wil zeggen dat ze zowel dienen voor de koeling als voor de verwarming van uw leefruimte. Een nieuwe tendens, gestimuleerd door de overheid, zijn lucht/lucht-warmtepompen die enkel kunnen verwarmen.