Warmtepomp of airco? Wat is het verschil? - Airline BV

Warmtepomp of airco? Wat is het verschil?

Warmtepomp of airo? Eigenlijk zijn het 2 woorden die dicht bij elkaar liggen en soms zelfs perfect gecombineerd kunnen worden.

Wat we vandaag airconditioning noemen, verwijst naar het systeem dat zorgt voor een aangename binnentemperatuur in je woning of kantoor. Koud of warm, want de meeste toestellen dienen niet alleen om de binnenlucht in woningen en gebouwen te koelen. Ze kunnen ook verwarmen. Zo’n airconditioner “van het omkeerbaar principe” regelt dan het volledige binnenklimaat.

werking warmtepomp of airco

En wat doet een warmtepomp?
Wel, eerst even dit: je beseft het misschien niet, maar de kans is groot dat je al een warmtepomp in huis hebt. Meer bepaald in je koelkast. Die warmtepomp verplaatst de warmte van binnen naar buiten en koelt zo de ruimte in de kast af. Onze warmtepompen dienen echter om ruimtes op te warmen, af te koelen, of beide. Eveneens kunnen warmtepompen gebruikt worden om water op te warmen voor comfortverwarming en/of sanitair warm water.

 

We onderscheiden verschillende types:

  • De lucht/lucht-warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en brengt die vervolgens naar binnen. Eigenlijk doet hij dus net het tegenovergestelde van de warmtepomp die in je koelkast zit. Deze toestellen worden vooral gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Maar de meeste lucht/lucht-warmtepompen dienen zowel voor verwarming als voor koeling, net zoals de airconditioners van daarnet…
  • De lucht/water-warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht en gebruikt die om water op te warmen voor de verwarming en sanitair gebruik.
  • De geothermosche warmtepomp haalt energie uit de aardwarmte.

De woorden warmtepomp en airconditioning kunnen bij lucht/lucht-warmtepompen dus vrij door elkaar gebruikt worden, aangezien huidige airconditioners van het omkeerbare principe zijn. Dit wil zeggen dat ze zowel dienen voor de koeling als voor de verwarming van je leefruimte. Een nieuwe tendens, gestimuleerd door de overheid, zijn lucht/lucht-warmtepompen die enkel kunnen verwarmen.

 

Interesse in een warmtepomp of airco? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.