Airco-offerte ontvangen? Hier moet je op letten - Airline BV

Airco-offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Heb je onlangs een airco-offerte aangevraagd bij een installateur? Ga dan niet zonder nadenken in op het voorstel. Er zijn namelijk een paar aandachtspuntjes waar je op moet letten voordat je je airconditioning aankoopt. We zetten ze voor je op een rijtje.

De goedkoopste airco-offerte is niet altijd de beste

airco-offerte waarmee rekening houden Airline

Als je prijzen en offertes vergelijkt van verschillende airco-installateurs, is het vaak verleidelijk om voor de goedkoopste airco-offerte te kiezen. Maar da’s soms niet het slimste idee. Omgekeerd staat de duurste offerte ook niet garant voor de beste airco-installatie

Kijk goed welk merk of apparaat er in de airco-offerte aangeboden wordt. Wat is het vermogen van het systeem en beantwoordt het aan de koelvereisten voor jouw woning?

Heeft de airco op je offerte het juiste vermogen?

Naargelang de grootte van de ruimte(s) die je wilt koelen of verwarmen met je airco, is er een bepaald vermogen nodig.

  • Gemiddeld vermogen voor koelen: 30 tot 35 Watt per kubieke meter
  • Gemiddeld vermogen voor verwarmen: 45 tot 50 Watt per kubieke meter

Heb je airco nodig voor een ruimte van 90 m3, dan heb je dus minstens 2,7 kW koelvermogen en 4,5 kW verwarmingsvermogen nodig.

Let op, dit zijn gemiddelden en louter indicatief. Neem contact met ons op voor een exacte berekening van het vermogen dat jij nodig hebt.

Heeft de airco op de offerte niet voldoende vermogen voor jouw ruimtes, dan zal hij harder moeten werken en dus ook meer verbruiken. Maar kijk ook of de voorgestelde airco niet te veel vermogen heeft. Want dan betaal je misschien veel te veel voor hetgeen je eigenlijk nodig hebt.

 

Bereken mijn benodigde vermogen

 

Hoeveel verbruikt de airco?

Airco verbruikt stroom. Het is dus handig om op voorhand al te weten hoeveel het gebruik van je airco-installatie je gaat kosten. Zeker als je geen zonnepanelen hebt kan het een groot verschil maken op je energiefactuur. Check dus op voorhand het verbruik en de verbruikskosten van de airco op de offerte. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Lees hier meer over het verbruik van airco

Is het soort airco geschikt voor jouw woning?

Er zijn verschillende soorten airco’s. Zowel op vlak van de opbouw als van het type apparaat.

Als je maar één binnenruimte wil voorzien van airco, dan volstaat een splitsysteem. Wil je meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen of verwarmen? Dan laat je best een multisplitsysteem plaatsen waarbij je verschillende binnenunits in je woning laat plaatsen.

Ook bestaan er een aantal soorten binnenunits. Als je bijvoorbeeld een krappe ruimte met een laag plafond wilt voorzien van airco, dan kies je best geen plafondunit. De luchtstroom zou in dat geval niet ideaal zijn. Heb je een ruimte met weinig oppervlakte, dan is een vloermodel niet geschikt.

Controleer dus nauwkeurig op je airco-offerte welk soort opstelling en welk type binnenunit wordt voorgesteld.

Hier vind je een handig overzicht van alle soorten airco.

airco-offerte waar komt de buitenunit AirlineWaar plaats je de buitenunit?

Hou er rekening mee dat er bij een splitsysteem of multisplitsysteem altijd een buitenunit wordt geplaatst. Staat dit op je airco-offerte vermeld? Check dan even waar je deze buitenunit laat installeren. Heb je überhaupt wel genoeg ruimte aan je buitengevel voor een buitenunit? Niet onbelangrijk om even bij stil te staan.

Ontdek ook de voordelen van airco met buitenunit.

Zijn de installatiekosten inbegrepen op de airco-offerte?

Laat je je airco installeren door een erkend airco-installateur? Dan komen er installatiekosten bovenop de airco-kosten. Kijk goed na of de installatiekosten vermeld worden op de airco-offerte. Indien dat niet het geval is, neem dan even contact op met het installatiebedrijf of vraag na of de kosten inbegrepen zijn in de totaalprijs, of dat ze naderhand berekend worden. Zo kom je achteraf niet uit de lucht vallen als het kostenplaatje hoger ligt dan op de offerte.

Lees ook: Wat kost airco?

Is onderhoud door een erkend installateur verplicht?

Het is altijd aangeraden om je airco regelmatig te onderhouden. In heel wat gevallen kan je dat gemakkelijk zelf doen en kost het je niets. Maar sommige airco-apparaten moeten om de zoveel tijd verplicht onderhouden worden door een erkend airco-installateur. En daar komen natuurlijk kosten bij kijken.

Dit is ook iets waarmee je rekening moet houden voordat je je airco-offerte goedkeurt. Vraag zeker na bij de installateur of onderhoud verplicht is, en wat het je jaarlijks kost.

Lees alles over het belang en de  eventuele verplichting van airco-onderhoud.

Vergelijk airco-offertes

Kortom, ga niet zomaar akkoord met de eerste de beste airco-offerte. Maar vergelijk prijzen en het aangeboden type airco-systeem.

Bij Airline maken we steeds een offerte op maat van jouw binnenruimtes, je benodigde vermogen én je persoonlijke wensen. Vraag nu je vrijblijvende offerte aan!

 

Ontvang gratis airco-offerte

 

Wil je meer weten over airco? Download dan onze gratis whitepaper met alle info die je nodig hebt.